Wat doet je kraamverzorgende?

Jouw kraamverzorgende helpt je gezin bij een goede start na de geboorte van je baby. De kraamverzorgende komt de eerste acht dagen na de bevalling (kraamperiode of kraamweek) elke dag bij je thuis. Zodat jullie als ouders na de kraamtijd zelfstandig de zorg voor je baby kunnen oppakken.

Kraamverzorgende tijdens bevalling

Als je thuis bevalt, komt je kraamverzorgende al tijdens de bevalling bij je. Ze assisteert de verloskundige en kan, als je dat fijn vindt, jou als moeder begeleiden en ondersteunen met wat je maar nodig hebt op dat moment. Van een glas water halen tot helpen bij het opvangen van de weeën. Of een extra hand om in te knijpen. De kraamverzorgende is tijdens de bevalling dus een soort vliegende kiep. Meteen na de bevalling verzorgt ze jou en je pasgeboren baby. Ze helpt je al in de eerste minuten met je baby aanleggen als je borstvoeding gaat geven. Een douche na de bevalling kan fijn zijn. Je kraamverzorgende helpt je daarbij en zorgt ervoor dat je daarna in een fris, schoon bed kan stappen en je baby lekker bij je komt.

DSC04902-bewerkt

Aandacht voor het hele gezin

Voor je kraamverzorgende staat de gezondheid van en zorg voor moeder en kind op de eerste plaats. Maar zij doet nog veel meer voor jou en je gezin. Elke kraamdag verloopt natuurlijk anders, maar je kraamverzorgende zorgt in elk geval voor:

  • Medische controles bij je baby, zoals temperatuur meten en bijhouden of je baby genoeg drinkt.
  • Medische controles bij jou als moeder en jouw herstel in de gaten houden. Zo checkt ze de baarmoederstand, meet je temperatuur en controleert eventuele hechtingen.
  • Emotionele ondersteuning voor zowel moeder als partner, want een kindje krijgen is een grote verandering.
  • Begeleiding en advies bij de (borst)voeding.
  • Alle uitleg en advies die je nodig hebt om na de kraamweek zelfstandig de zorg voor je baby op te pakken. Zoals: hoe verzorg je je baby? Hoe zorg je dat je baby veilig slaapt? Hoe maakt je baby duidelijk wat hij of zij nodig heeft?

Digitaal Kraamdossier, online dagboek van de kraamtijd

Tijdens je kraamweek noteert je kraamverzorgende alle belangrijke gegevens, zoals het verloop van de bevalling en de kraamperiode en de controles bij moeder en baby. Daarnaast krijg je veel tips en adviezen die ze voor je opschrijft. Dankzij het online dossier binnen Mijn Kraamvogel kan je op elk moment je gegevens inzien op je smartphone, tablet of computer. Na je kraamweek kan je het digitale dossier als .pdf downloaden of laten drukken.

Meest gewaardeerd door andere trotse vaders & moeders

Trotse ouders laten ons en hun kraamverzorgende vaak horen hoe zij de kraamweek hebben ervaren. Daar komt deze top 5 uit.

  1. Veel nuttige tips en adviezen
  2. Zorg voor het hele gezin
  3. Goede begeleiding bij borstvoeding
  4. Liefdevolle verzorging van de baby
  5. Kans om echt te wennen aan ouderschap
Deel deze pagina