Je kraamverzorgende tijdens de bevalling

Als je thuis bevalt, belt je verloskundige je kraamverzorgende zodat zij kan assisteren bij de bevalling. En als je dat fijn vindt, kan zij jou begeleiden en ondersteunen met wat je maar nodig hebt op dat moment. Van een glas water halen tot een extra hand om in te knijpen tijdens de persweeën. De kraamverzorgende is tijdens de bevalling dus een soort vliegende kiep.

  1. Meteen na de bevalling verzorgt ze jou en je pasgeboren baby. Ze helpt je al in de eerste minuten met je baby aanleggen als je borstvoeding gaat geven.
  2. Een douche na de bevalling kan fijn zijn. Je kraamverzorgende helpt je daarbij en zorgt ervoor dat je daarna in een fris, schoon bed kan stappen en je baby lekker bij je komt.
  3. Er is alle tijd voor moeder en vader om rustig te genieten van de baby. En dat geldt ook voor eventuele broertjes en zusjes.
  4. Na de bevalling houdt je kraamverzorgende jou en je baby goed in de gaten. Ook helpt ze de verloskundige met opruimen.
  5. Als de verloskundige naar huis is, blijft je kraamverzorgende nog even. Dat is extra fijn als je ’s nachts bevalt. Ze helpt je met aanleggen als je borstvoeding geeft en je krijgt tips voor de nacht.
  6. In sommige ziekenhuizen kan je kraamverzorgende onder begeleiding van je verloskundige assisteren bij een poliklinische bevalling.

fam-odink2015-10-13

In overleg met je verloskundige kan je kraamverzorgende ook al eerder komen, bijvoorbeeld wanneer je ontsluitingsweeën hebt. Dat zij er gewoon is kan al heel fijn voor je zijn. En als je wilt begeleidt ze jou, bijvoorbeeld bij het puffen of als je rugweeën hebt. De afgesproken uren kraamzorg blijven overigens gewoon staan. Geen zorgen daarover dus.

Als je uit het ziekenhuis komt

Beval je overdag in het ziekenhuis onder begeleiding van je gynaecoloog of verloskundige en mag je naar huis, dan komt je kraamverzorgende zodra je thuis bent. Tijdens de intake bespreken we alles rondom de bevalling en de start van de kraamzorg.

Bekijk alvast onze tips en adviezen in de animatiefilmpjes 'De eerste 24 uur met je baby'.

Deel deze pagina