Rol van de partner bij de bevalling

Partner, deze tekst richten we rechtstreeks aan jou. Jouw belangrijkste rol is om er te zijn voor je vrouw wanneer zij bevalt. Het is goed als jij weet wat haar (en jou) te wachten staat en hoe de bevalling ongeveer kan verlopen. Van tevoren weet je natuurlijk helemaal niet wat je van elkaar kunt verwachten, zeker als dit jullie eerste kind is. Met deze richtlijnen kun je er zeker voor haar zijn.

DSC05943-bewerkt

Zo kun je er voor haar zijn

  • Blijf kalm of doe daar in elk geval je best voor.
  • Ben je mee geweest naar een partnerles bij de zwangerschapscursus? Top! Dan weet je wat je kunt doen om je vrouw te helpen.
  • Help je vrouw herinneren welke manieren van ademhalen ze kan toepassen als je merkt dat ze dit nodig heeft.
  • Blijf bij je vrouw in de buurt als zij je nodig heeft bij het opvangen van de weeën. Houd haar goed in de gaten of spreek een woord of teken af, zodat je weet wanneer je op ‘grijpafstand’ moet zijn.
  • Als ze rugweeën heeft, kun je misschien haar rug masseren of stevig in haar rug duwen. Vraag wat haar op dat moment helpt.
  • Help je vrouw als ze onder de douche wil of stap erbij zodat je haar kunt ondersteunen.
  • Verleg je pijngrens, want ze zal mogelijk behoorlijk hard in je hand of arm knijpen tijdens de stevige weeën.
  • Als jullie onverhoopt naar het ziekenhuis moeten denk dan aan de praktische zaken, de ‘vluchtkoffer’ en last-minute spullen die je mee moet nemen (mobiel, portemonnee, leesbril). En uiteraard: jij rijdt!
  • Mogelijk komt je vrouw gedurende de bevalling in een soort roes. Die helpt haar door de pijn heen. Het is beter om haar dan niet teveel meer te vragen. Probeer zelf of met de hulp van de kraamverzorgende in te schatten waarmee je er voor je vrouw kunt zijn.

En dan jijzelf

Misschien vind je het moeilijk te zien dat je vrouw pijn heeft. Misschien voel je je machteloos omdat zij al het werk moest doen. Toch is er (zie bovenstaande) veel dat je kunt doen om haar te helpen. Onderschat jouw rol hiermee niet!

Als jullie baby is geboren, is de eer aan jou om de navelstreng door te knippen. En nadat je baby eerst lekker een tijdje bij moeders heeft gelegen mag jij je zoon of dochter natuurlijk ook vasthouden en eens goed bekijken.

Omdat de kraamverzorgende er is, heb jij na de bevalling alle tijd om samen met je vrouw en eventueel jullie oudere kind(eren) te genieten van de baby. En als je vrouw misschien een welverdiende douche neemt, kan je kraamverzorgende haar helpen bij het douchen en aankleden. Dan heb jij de baby even helemaal voor jezelf.

Partner/vader/moeder

We hebben het in onze teksten veel over partner, maar ook over vader. Net zoals we het over moeder hebben. We richten ons natuurlijk op alle ouders: vader/moeder, moeder/moeder, vader/vader en alleenstaande ouders. Om de teksten goed leesbaar te houden spreken we vaak over vader en moeder en waar het kan over partner.

Deel deze pagina
DSC03471-bewerkt

Doen en regelen?

Tijdens de zwangerschap moet er al veel geregeld worden. Wat kan jij als partner doen tijdens van de zwangerschap én in de kraamtijd?

Lees verder
papa-met-baby

Do’s en don'ts

Wat zijn de do's and don'ts voor partners tijdens de zwangerschap en later in de kraamtijd?

Lees verder
zwangerschapskalender

Voorbereiden op de bevalling

Elke bevalling is anders. Toch kunnen jij en je partner zich redelijk goed voorbereiden op de bevalling.

Lees verder
shutterstock_1351553219

Tijdens de bevalling

Het is fijn om te weten wat jou te wachten staat en hoe de bevalling ongeveer kan verlopen. Met deze richtlijnen kun je er zeker voor haar zijn.

Lees verder
DSC06023-bewerkt

Tijdens de kraamtijd

De meeste zorg tijdens de kraamtijd gaat uit naar moeder en kind. Maar de kraamverzorgende denkt ook aan jou.

Lees verder