Borstvoeding, wat komt er bij kijken?

Als je borstvoeding gaat geven, is het heerlijk als dat voor jou en de baby vanzelf gaat. Voor de meeste moeders gaat dat ook zo. Zorg dat je van tevoren een goed beeld krijgt van wat borstvoeding inhoudt. Een goede voorbereiding is het halve werk.

DSC04984-bewerkt

Zeven tips van de borstvoedingsdeskundige

  1. Er zijn verschillende houdingen om je baby de borst te geven. Hoe help je je baby om goed aan te happen? Hoe zorg je dat borstvoeding geven niet pijnlijk is? Bij een informatiebijeenkomst over borstvoeding krijg je onder meer hierover uitleg.
  2. Als je een tweeling of meerling krijgt zullen je borsten voldoende melk produceren om je kindjes te voeden. Het is een kwestie van evenwicht tussen vraag een aanbod. Daar begeleidt je kraamverzorgende je goed bij. En ook bij manieren om je baby’s apart of samen te voeden.
  3. Soms pakt een baby na de geboorte de borst niet of alleen zeer moeizaam. Maak je geen zorgen als het niet 1-2-3 lukt. Je kraamverzorgende kijkt samen met jou wat je kunt doen om het op te lossen. En ondertussen kun je moedermelk op andere manieren aan je baby geven.
  4. Hoe weet je dat je baby genoeg voeding krijgt? Kijk hoe je baby drinkt, houd in de gaten hoe nat de luiers zijn en hoe de ontlasting eruit ziet.
  5. De meeste baby’s drinken regelmatig. Dan zit er ongeveer dezelfde hoeveelheid tijd tussen twee voedingen. Soms wil je baby misschien wat vaker of zelfs bijna continu aan de borst drinken. Dit noemen we clusteren. Dit past bij een normale ontwikkeling van je baby. Het kan ook samengaan met regeldagen (doordat je baby groeit en meer voeding nodig heeft). Clusteren kan voor jou onhandig zijn, maar het is een uiting van de behoeften van je baby. Het is goed je erin te verdiepen, zodat je begrijpt wat je voor je baby kunt doen.
  6. Als je goed aanlegt, krijgt je baby meestal voldoende melk. Soms kan een baby bijvoeding nodig hebben. Dan is de borstvoedingshulpset verreweg de beste manier.
  7. Soms kan een moeder een borstontsteking krijgen. Een zware domper. Daarom legt je kraamverzorgende goed uit wat je kunt doen en waar je op moet letten om dit te voorkomen. Krijg je ondanks alles toch een borstontsteking, dan zal ze je goed verzorgen en doen wat nodig is zodat je er snel weer bovenop bent.

Meer specifieke uitleg over borstvoeding

Deel deze pagina