Wie komen er allemaal langs?

In de kraamweek rinkelen telefoon en deurbel regelmatig. Je kraamverzorgende helpt je het allemaal zo te regelen dat het voor jouw gezin gaat zoals je dat prettig vindt. Wie staan er straks allemaal op de stoep?

Verloskundige

Je verloskundige komt na je bevalling een aantal keer bij je langs. Om te kijken hoe het met jou en je baby gaat. Maar ook om met je na te praten over de bevalling. Dat vinden de meeste moeders en vaders heel prettig. Het is nu eenmaal een van de meest bijzondere ervaringen in je leven. En als je nog met vragen zit, kan je die natuurlijk aan je verloskundige stellen.

Leerling kraamverzorgende

Het beroep van de kraamverzorgende is waardevol, zodat gezinnen als het jouwe een goede start krijgen na de geboorte van een baby. De Kraamvogel is een leerbedrijf en daarom begeleiden onze gediplomeerde kraamverzorgenden leerlingen bij het stagelopen. Je kunt tijdens je intake bij ons aangeven of je er bezwaar tegen hebt dat er eventueel een leerling meekomt met jouw kraamverzorgende. Als je kraamverzorgende met een leerling komt, krijgt jouw gezin extra aandacht van twee kraamverzorgenden die samen meer werk verzetten dan één.

Gehoortest en hielprik

Een verpleegkundige van Jeugdgezondheidszorg komt bij je thuis voor een gehoortest en hielprik bij je baby. Ze controleert of het gehoor van je baby in aanleg goed is. Voor de hielprik neemt zij een klein druppeltje bloed af. Dit wordt onderzocht op mogelijke aanwezigheid van verschillende zeldzame, maar ernstige erfelijke aandoeningen. Een belangrijk onderzoek dus!

Consultatiebureau (Jeugdgezondheidszorg)

Na de kraamtijd draagt je kraamverzorgende de begeleiding van de zorg voor je kind over aan het consultatiebureau bij jou in de buurt. De verpleegkundige en de arts van het consultatiebureau houden samen met jou in de gaten hoe je kind groeit en zich ontwikkelt. Je kunt hen alles vragen, bijvoorbeeld over voeden, verzorgen en opvoeden. Bij het consultatiebureau krijgt je kind ook inentingen tegen een aantal ziekten (als je deelneemt aan het Rijksvaccinatieprogramma).

De eerste keer dat je met je baby naar het consultatiebureau gaat, is wanneer je baby vier weken oud is. De laatste keer is vlak voor zijn of haar vierde verjaardag. Je ontvangt een oproep voor elk bezoek.

Kraambezoek

En dan is er natuurlijk het kraambezoek. Misschien wil je met een kraamfeest in één keer alle kraambezoek ontvangen. Of misschien vind je het juist fijn om familie en vrienden een voor een te ontvangen. Je kraamverzorgende kan in overleg hier en daar bijspringen. En natuurlijk smeert ze met liefde de beschuit met muisjes (of iets anders).

Deel deze pagina