De rol van de partner in de kraamtijd

Een kind krijgen, vader worden, het is een grote verandering als je van het ene op het andere moment verantwoordelijk bent voor een baby. Om nog maar te zwijgen van de gebroken nachten die hun tol kunnen eisen. De meeste zorg gaat uit naar moeder en kind. Maar de kraamverzorgende denkt ook aan jou.

Wat heb jíj nodig in de kraamweek?

Partner, er wordt veel van je gevraagd! Je wilt er zijn voor je vrouw en je gezin. En misschien ben jij juist in de kraamweek aan het werk om daarna een paar dagen vrij te kunnen nemen. Het is in elk gezin anders. Kijk samen met de kraamverzorgende ook hoe jij in de kraamweek kunt genieten van je gezin en aan jezelf toekomt. Misschien kunnen jullie het zo regelen dat jij een uurtje kunt sporten / de krant lezen / bijslapen als zij er is. Wat heb jíj nodig? Geef het aan.

Aandacht voor jouw gezin

Voor een pas bevallen vrouw is het fijn dat jij als partner praktisch, nuchter en rustig blijft. Voor zover jou dat lukt natuurlijk, want ook voor jou is er in één klap van alles anders. Je kunt helpen door ook alles te leren wat er te leren valt in de zorg voor je baby, je eventuele andere kind(eren) aandacht te geven en te accepteren dat je vrouw tijd nodig heeft om te herstellen. En… laat je niet afschrikken door haar emoties, want door de hormonen kan alles intenser zijn dan jullie gewend zijn.

DSC05992-bewerkt

Heel vaak naar de winkel

Waarschijnlijk hebben jullie alles al in huis hadden gehaald wat je nodig hebt in de kraamweek. Toch is het onvermijdelijk dat je ook nu regelmatig naar de winkel moet, en niet alleen voor de gewone boodschappen. Dus vaders, stap over je schroom heen, want je zúlt met dat pak supergroot kraamverband en die zoogcompressen aan de kassa moeten verschijnen.

In deze roerige tijd adviseren we partners om een boodschappenlijst te maken (en mee te nemen!), want hoe vaak zien we niet dat kersverse partners de helft vergeten? Je kraamverzorgende kan je vertellen wat er nog nodig is voor moeder en kind.

Partner/vader/moeder

We hebben het in onze teksten veel over partner, maar ook over vader. Net zoals we het over moeder hebben. We richten ons natuurlijk op alle ouders: vader/moeder, moeder/moeder, vader/vader en alleenstaande ouders. Om de teksten goed leesbaar te houden spreken we vaak over vader en moeder en waar het kan over partner.

DSC03471-bewerkt

Doen en regelen?

Tijdens de zwangerschap moet er al veel geregeld worden. Wat kan jij als partner doen tijdens van de zwangerschap én in de kraamtijd?

Lees verder
papa-met-baby

Do’s en don'ts

Wat zijn de do's and don'ts voor partners tijdens de zwangerschap en later in de kraamtijd?

Lees verder
zwangerschapskalender

Voorbereiden op de bevalling

Elke bevalling is anders. Toch kunnen jij en je partner zich redelijk goed voorbereiden op de bevalling.

Lees verder
shutterstock_1351553219

Tijdens de bevalling

Het is fijn om te weten wat jou te wachten staat en hoe de bevalling ongeveer kan verlopen. Met deze richtlijnen kun je er zeker voor haar zijn.

Lees verder
DSC06023-bewerkt

Tijdens de kraamtijd

De meeste zorg tijdens de kraamtijd gaat uit naar moeder en kind. Maar de kraamverzorgende denkt ook aan jou.

Lees verder