Al snel na je bevalling willen opa’s en oma’s en andere naasten op kraambezoek komen. Jullie feliciteren, even in het wiegje kijken, je baby vasthouden en weten hoe de bevalling is gegaan. Misschien vind je het heerlijk en is alle aandacht welkom. Misschien wil je juist rust. Dat kan wisselen per vrouw. Per dag. Of zelfs per moment. Zeven tips om de regie te houden bij bezoek tijdens de kraamweek.
Je pasgeboren baby slaapt veel. Het is fijn als je dan zelf ook even rust. Je kunt met bezoek afspreken dat ze komen op tijden dat je baby wakker is. (En zet op het geboortekaartje wanneer moeder en kind rusten.) Veel ouders vinden het fijn als de avond voor het gezin is. Vergeet overigens niet dat je nog herstelt van de bevalling en dat je hormonen in beweging zijn. Daardoor kan je behoefte aan bezoek ook wisselen. Verder staat het je natuurlijk vrij om je tijdens het voeden even terug te trekken.
Natuurlijk willen je (schoon)ouders, zwager, broer en (schoon)zus op kraamvisite komen. Ze zijn immers net opa, oma, oom of tante geworden. Als trotse moeder en vader wil je hen en je pasgeboren baby vast graag aan elkaar voorstellen. Maar het is natuurlijk prima als je aangeeft wanneer het even genoeg is.
Wanneer komen vrienden, bekenden en andere familieleden? Je kunt het zelf sturen. Zet je de geboorte van je zoon of dochter al kort na de bevalling op Facebook en verstuur je de volgende dag het geboortekaartje? Of wacht je nog even?
Als je kraamverzorgende weg is, zijn jullie er klaar voor om de zorg voor je baby op te pakken. Dat gaat vast helemaal goed, maar is ook even wennen. Zeker als je partner aan het werk is. Zo kan een kersverse moeder het zweet uitbreken als de visite al voor de deur staat en de baby en zijzelf nog maar net schoon en aangekleed zijn. Plan daarom niet elke dag bezoek in. Maar kies ook voor een dag even helemaal niets.
Het ene gezin wil kraamvisite een voor een ontvangen, het andere gezin ziet een kraamfeest wel zitten. (Veel ouders die een kraamfeest houden, doen dit zo’n zes tot acht weken na de geboorte. Dan hebben zij het de eerste weken dus wat rustiger.) Denk er maar eens over na en volg je gevoel. Maar houd er rekening mee dat je behoefte kan veranderen als je baby er eenmaal is. Dacht je dat je lekker alleen wilde zijn met je gezin, kom je erachter dat je gewoon elke dag met je baby wilt pronken. Of juist andersom. Ga je voor een kraamfeest? Maak dan van het geboortekaartje een uitnodiging en schakel hulp in van een kraamfeestbureau, familielid of vriend(in).
Ben je net aan het voeden of je baby in bad aan het doen, gaat de telefoon. Laat die dan gerust rinkelen. Nu je net moeder of vader bent, hoef je ook niet direct te reageren op sms’jes en je kunt social media even laten voor wat ze zijn. Aan de andere kant wil je je ervaringen vast delen met vrienden en familie. Zoek je (nieuwe) balans.
Voor de gezondheid van je baby is het goed als bezoek bij binnenkomst de handen wast. Wijs hen daar vriendelijk op (of vraag je kraamverzorgende dat te doen). Komt je visite met kinderen? Vraag hen dan om niet aan speeltjes en knuffels van de baby te komen. Visite met een koortslip mag je baby even geen knuffel of kus geven.