Do’s en don’ts voor partners

Je denkt misschien dat je het heftigste gehad hebt zodra de bevalling achter de rug is, als je baby rustig ligt te slapen in zijn of haar bedje en je partner weer begint bij te komen van alles. Maar vergeet niet dat zij jou nodig hebben. We willen je niet afschrikken, want dat is echt niet nodig, maar geven je wel wat tips mee om alvast tijdens de zwangerschap en later in de kraamtijd de best mogelijke steun en toeverlaat voor je partner te zijn.

Do's

  • Zorg dat alles op tijd klaar staat voor de komst van de baby. Je weet maar nooit, soms komt je baby plotseling een paar weken eerder! Denk aan de kinderkamer, de box en de kinderwagen, maar ook de spullen die je (vrouw) mee moet nemen naar het ziekenhuis. Hier vind je onze baby uitzetlijst, met alles wat je nodig hebt.
  • Regel je ouderschapsverlof op tijd bij je werkgever, zodat je na de bevalling samen met de kraamverzorgende voor je baby en je partner kunt zorgen. En zodat je natuurlijk zelf ook even kunt wennen aan de nieuwe situatie.
  • Maak een rondje door het huis voor mogelijk onveilige plekjes. Nu kun je op tijd zorgen dat jullie huis een veilige omgeving is voor je kindje. Denk aan: scherpe hoeken, traphekjes, lage kastjes met schoonmaakmiddelen, etc.
  • Ga mee naar een cursus over de kraamtijd of over de bevalling. Misschien voor je partner wel zo fijn als jij ook weet hoe het straks allemaal zal gaan.
  • Ben je niet getrouwd? Zorg dat je alvast bij de burgerlijke stand aangeeft dat je je kindje erkent (dat kan ook voor de bevalling).
  • Pak wat praktische regel-dingen over van je partner. Het is voor haar wel handig als jij je bekommert over het aanmelden van je kindje bij de verzekeraar en de kinderopvang (kijk ook eens bij Gastouderland voor opvang bij jou in de buurt). Of bijvoorbeeld het versturen van de geboortekaartjes. Als ze dat uit handen kan geven natuurlijk..
  • En als je verzekerd wilt zijn van een goede start en fijne kraamweek: vergeet je dan vooral niet aan te melden voor kraamzorg van de Kraamvogel!

Don'ts

  • Je partner betuttelen. Vraag regelmatig of je nog iets voor haar kunt betekenen, maar laat haar ook zelf aangeven als ze iets wél zelf wil doen.
  • Plan niet teveel kraambezoek op één dag. Elke dag bezoek is misschien helemaal niet waar je behoefte aan hebt. Als je ziet dat je partner moe is, help haar dan door het bezoek vriendelijk de deur uit te werken. Jullie willen zelf ook nog even bijkomen en vooral genieten van jullie baby!
  • Laat niet alle verzorging over aan je partner en de kraamverzorgende. Je kraamverzorgende kan je in die eerste dagen alles uitleggen en laten zien. Neem vooral haar kennis tot je, zodat je het daarna helemaal zelf kunt (en ja, ook het verschonen van die vieze luiers!). Ook wel fijn als je weet hoe je je kindje kunt voeden, of hierbij kunt ondersteunen, toch?

Kun jij deze do’s en don’ts nog aanvullen?

Laat het ons weten als reactie op Facebook!

Deel deze pagina
DSC06666-bewerkt