De kraamtijd met een stilgeboren kindje

Soms liggen leven en dood heel dicht bij elkaar. Het is niet het eerste waar je aan denkt wanneer je je aanmeldt voor kraamzorg bij de Kraamvogel. Helaas is het voor sommige ouders de pijnlijke realiteit wanneer ze te maken krijgen met een stil geboren kindje.

Zorgverzekeraar

Soms komt het voor dat een kindje overlijdt. Dit kan tijdens de zwangerschap zijn, tijdens de bevalling of kort daarna. De tijd die hierbij hoort is een tijd vol verdriet, verwarring, boosheid en onmacht. Het voelt oneerlijk en het verdriet is enorm groot. Een moeilijke en verdrietige periode breekt aan waarin je beslissingen moet nemen en veel moet regelen. Of je in deze periode hulp en steun wilt van een kraamverzorgende bepaal je zelf. Op je verzekeringspolis staat of je deze zorg vergoed krijgt en op hoeveel uren kraamzorg je recht op hebt. Het is per zorgverzekeraar verschillend vanaf hoeveel weken zwangerschap je recht hebt op kraamzorg. Dit is in ieder geval vanaf 24 weken zwangerschap.

Taken van de kraamverzorgster

De taak van de kraamverzorgster is ondersteunend en adviserend tegelijk, zonder dat de normen en waarden van de kraamverzorgster een rol gaan spelen in de besluitvorming van de ouders. De kraamzorg gaat in overleg, de zorg is cliënt gericht. De kraamverzorgende van de Kraamvogel helpt en ondersteunt de ouders en andere gezinsleden zowel geestelijk als lichamelijk. Ze houdt een speciaal kraamzorgplan bij waarin alle controles geschreven worden.

De kraamverzorgende richt zich in de eerste plaats op de controles en zorg voor de kraamvrouw. Naast het verdriet en het verlies is het belangrijk dat de kraamvrouw lichamelijk gecontroleerd wordt en voldoende rust. Wanneer er ook andere kinderen aanwezig zijn is kraamzorg zeker aan te bevelen. De kraamverzorgster kan zorg dragen door het overnemen van een aantal huishoudelijke en hygiënische taken en het verzorgen en opvangen van andere huisgenoten. De kraamverzorgende zal proberen te zorgen voor rust in het gezin en de kraamvrouw en overige gezinsleden steunen bij het verlies.

Wanneer je zelf te maken krijgt met een stilgeboren kindje, komt er veel op je af. Door de emoties kan het zo zijn dat niet alles bewust wordt beleefd. Herinneringen aan de kraamweek kunnen voor ouders/betrokkenen later erg fijn zijn. De kraamverzorgende kan helpen bij het vastleggen van de herinneringen en het bewaren van bijzondere dingen zoals een haarlokje, foto’s, een voet-hand afdrukje of het bevallingsverslag.

Deel deze pagina