Vroeg beginnen met voorlezen

Je kunt al heel vroeg beginnen met voorlezen aan je baby. Dat is niet alleen heel leuk om samen te doen, het is ook belangrijk voor de taalontwikkeling van je kindje.

Kinderen pakken taal heel snel op. Als baby al. Er zijn voor kinderen van 0 tot 2 jaar heel veel boekjes en cd’s met liedjes. De eerste aanraking met taal zijn bijvoorbeeld voelboekjes, knisperboekjes, een boekje dat rammelt of waar je kindje op kan sabbelen.

Als je moeite hebt met (voor)lezen

Misschien zie je er tegenop om met je kind op schoot een boekje te pakken, omdat je zelf moeite hebt met lezen en taal. Dan is het goed te weten dat je niet de enige bent. Én dat je hulp kunt krijgen.

Je kraamverzorgende van de Kraamvogel geeft deze hulp niet zelf, maar kan je wel vertellen waar je terecht kunt en zij begrijpt waar je tegen aanloopt. Misschien vind je het moeilijk om te vertellen, maar als je je kraamverzorgende in vertrouwen neemt, kan zij je verder helpen.

dsc0954

Je bent dan niet de enige

Er zijn in Nederland veel mensen die grote moeite hebben met lezen en schrijven (zij zijn laaggeletterd). Maar liefst 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder. En wat je misschien zal verbazen: de meesten van hen hebben Nederlands als moedertaal. Je bent dan dus niet de enige.

De gevolgen zijn elke dag groot:

  • Je hebt misschien moeite met geldzaken of een baan vinden.
  • Als je laaggeletterd bent, heeft je kind een grotere kans om ook laaggeletterd te worden. Een kind dat op de basisschool begint, kent gemiddeld 600 woorden. Een kind uit een laaggeletterd gezin kent er nog maar 400.
  • En er schuilen gevaren in. Bijvoorbeeld als je (kind) medicijnen gebruikt en je de bijsluiter niet goed kunt lezen.

Daarom is het zo belangrijk dat je iemand in vertrouwen neemt en hulp zoekt.

Stichting Lezen en Schrijven

Op de website van Stichting Lezen en schrijven vind je meer informatie. Dit is ook de stichting die ons helpt met het trainen van onze kraamverzorgenden, zodat zij mensen die laaggeletterdheid zijn kunnen doorverwijzen naar de juiste plek voor hulp.

Deel deze pagina