Je baby in bad doen: 10 stappen

Voor je baby is in bad gaan een heerlijk ontspannen moment. Tijdens de kraamweek heb je met de kraamverzorgende geoefend met het badderen van je kleintje. Je baby voor het eerst alleen in bad doen kan in het begin best even spannend zijn. Maar, geen paniek. Met dit stappenplan krijg jij alle vertrouwen om je baby veilig en comfortabel in bad te doen.

Stap 1

Kies een goed moment. Het is voor je baby niet prettig om te badderen als hij/zij hongerig is. Kies daarom voor een tijdstip tussen twee voedingen in. Doe je baby niet direct na een voeding in bad. Als hij/zij net gedronken heeft, kan het gebeuren dat hij/zij wat melk teruggeeft terwijl hij/zij in bad ligt. Neem voldoende tijd om je baby in bad te doen.

Stap 2

Het is prettig voor je baby als de ruimte waar het badje in staat lekker warm is. Breng daarom de kamer op temperatuur door alle ramen en deuren te sluiten en eventueel de verwarming aan te zetten. Een temperatuur tussen de 20 en 24 graden is aangenaam voor je baby.

Stap 3

Het baddermoment zal een stuk comfortabeler zijn als je alle spullen binnen handbereik hebt. Leg daarom alle spullen die je nodig hebt klaar: het badje, een verschoonkussen, een badthermometer, een kruik, schone kleertjes, badolie, een schone luier, billendoekjes, een handdoek en twee hydrofiele luiers (één op de handdoek voor de zachtheid, één om je kindje mee af te drogen).

Stap 4

Maak de kruik klaar en wikkel hier de schone kleertjes en hydrofiele luiers omheen. Zo krijgt je baby na het badje lekkere warme kleertjes aan. Let er op dat de drukknoopjes niet tegen de kruik aanliggen. Deze kunnen erg heet worden.

Stap 5

Zorg dat het badje goed schoon is en vul het met lauwwarm water (37 graden). De temperatuur van het water kan je meten met de badthermometer. Druppel wat olie in het badje en meng het met het water. Gebruik bijvoorbeeld de Milde Badolie van Naïf.

Stap 6

Kleed je baby uit op het verschoonkussen. Leg een hydrofiele doek over het lichaam van je kleintje, zodat hij/zij geen kou vat. Reinig eventueel alvast de billetjes met een billendoekje.

Stap 7

Nu is het zover, tijd om in bad te gaan! Til je baby op, ondersteun het hoofdje met je linkerarm, zodat het hoofdje en het nekje op je linker pols rust. Met je linkerduim en wijsvinger houd je de linkerarm van je baby vast. Zo kan hij/zij niet wegglijden. De billen van je baby til je met je rechterhand op. Laat je baby nu langzaam in het water zakken. Je kan je rechterhand nu onder de billetjes van je baby vandaan halen, zodat je je hand vrij hebt om zachtjes wat water over je baby heen te gieten.

Stap 8

Tussen de huidplooien van je kindje kan vuil gaan zitten. Denk aan de oksels, de knieholtes en de nek. Wrijf hier daarom zachtjes overheen met een washandje of met je handen.

Stap 9

Haal je baby na 5 tot 10 minuten uit het badje en leg hem of haar op de (voorverwarmde) hydrofiele luier op het verschoonkussen. Dep je baby goed droog met een zachte handdoek. Vergeet hierbij weer de huidplooien niet. Water kan de babyhuid uitdrogen. Daarom kan je ervoor kiezen om je baby in te smeren met een baby olie. Gebruik bijvoorbeeld deze verzachtende babyolie van Naïf.

Stap 10

Doe de luier om en kleed je baby verder aan. Let er bij voorverwarmde kleertjes op of de drukknoopjes niet te warm zijn geworden door de kruik.

Tip: kies een vast moment voor het badje, dit draagt bij aan een goed ritme voor je kind.

Deel deze pagina
DSC05914-bewerkt