Je baby beschermen tegen de zon

De babyhuid is extra gevoelig en kwetsbaar. Het is daarom belangrijk om je baby te beschermen tegen de zon. Onbezorgd met je baby genieten van zomers weer? Zo doe je dat!

Houd je baby uit de zon

Houd je baby het eerste jaar het liefst helemaal uit de zon. Zoek zoveel mogelijk de schaduw op. Gebruik een parasolletje om je baby in de kinderwagen uit de zon te houden. Let op: dek de kinderwagen nooit af met een doek. Een doek zorgt ervoor dat de temperatuur in de kinderwagen stijgt en je baby kan uitdrogen. Wist je dat UV-stralen deels ook door glas heen kunnen komen? Niet alle auto’s beschikken over UV-werend glas. Houd je baby daarom ook in de auto uit de zon, door gebruik te maken van een zonnescherm.

Smeer je baby in met zonnebrand

Ook in de schaduw kan je baby verbranden. Bescherm de huid van je baby daarom met zonnebrandcrème. Wist je dat er een verschil is tussen chemische en natuurlijke zonnebrandcrème?

Chemische zonnebrandcrème
Chemische zonnebrandcrème trekt in je huid en daar wordt de UV-straling geabsorbeerd. De huidreactie die daardoor ontstaat zorgt voor de zonbescherming. Het nadeel van chemische zonnebrandcrème is dat de huidreactie bij kinderen en de gevoelige huid juist een allergische reactie kan worden. Rode uitslag of een droge huid kan hierbij het gevolg zijn.

Natuurlijke zonnebrandcrème
Natuurlijke zonnebrandcrème, met een minerale UV filter, fungeert als een soort spiegel op de huid. De zonnebrandcrème bestaat in dit geval uit mineralen die ook vaak worden gebruikt in billencrème, om een verkoelende laag op rode billen te leggen. Zodra je smeert ben je dus beschermd. Geen huidreactie, geen inwerktijd. Daarom wordt natuurlijke zonnebrandcrème vaak gebruikt voor de gevoelige huid van baby’s en kinderen. Kies daarom voor een natuurlijke zonnebrandcrème voor je baby, zoals de natuurlijke zonnebrandcrème van Naïf.

Welke SPF/factor kies je voor een baby?

De huid van je baby heeft nog geen pigment opgebouwd en kan daarom snel verbranden. Kies daarom voor zonnebrand met factor 50, de hoogste factor. Smeer je baby in ieder geval iedere twee uur in.

FAM WAART_2015-10-09_014

Gebruik UV-werende kleding

Ook kleding kan ondersteuning bieden bij het voorkomen van verbranding. Ga je op een zonnige dag met je baby naar het strand of buitenzwembad? Bescherm je baby dan met UV-werende (zwem)kleding. UV-werende kleding kan gelijk staan aan factor 50. Let er op dat dit niet voor alle UV-werende kleding geldt.

Bescherm de hoofdhuid van je baby

Ook de hoofdhuid van je baby is het eerste jaar nog erg kwetsbaar. Vaak hebben baby’s namelijk nog geen of weinig haar. Een (UV-werend) petje of hoedje biedt bescherming. Bijkomend voordeel is dat een hoofddeksel het hoofd van je baby koel houdt, dit kan een zonnesteek voorkomen.

Een zonnebril voor je baby

Net als bij volwassenen is UV-straling ook schadelijk voor de ogen van je baby. Ter bescherming van de ogen van je baby kan je gebruik maken van een babyzonnebril. Niet elke baby vindt een zonnebril voor de ogen even prettig. Het is daarom de vraag of jouw baby de zonnebril op laat. Mocht je baby de bril niet tolereren, dan is een petje met een zonneklep een goed alternatief.

Deel deze pagina