Centering Pregnancy: Zwangerschapszorg in een groep

CenteringPregnancy is een nieuwe manier van zorg tijdens de zwangerschap. Je krijgt zwangerschapszorg in een groep met andere zwangeren. Anders dan bij de reguliere verloskundige zorg heb je zelf een actievere rol in je zorgproces en wissel je kennis en ervaringen uit met andere zwangeren.

Wat is CenteringPregnancy?

CenteringPregnancy is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten om zwangeren meer gelegenheid te geven om dieper op onderwerpen in te gaan. Bijvoorbeeld over de veranderingen die het ouderschap met zich mee gaan brengen, een gezonde leefstijl, klachten tijdens de zwangerschap of voorbereiding op de uiteindelijke bevalling. Je krijgt een individueel intakegesprek. Daarna volgen negen bijeenkomsten met een vaste groep van zes tot twaalf zwangeren die ongeveer op dezelfde datum zijn uitgerekend. Eerst om de vier weken, dan om de twee weken en vanaf 37 weken krijg je weer individuele afspraken.

Het unieke is de groepsdynamiek

Iedereen heeft haar eigen inbreng, je ondersteunt elkaar en vult elkaar aan. Alles is bespreekbaar. Kwalen, taboes, zorgen en twijfels, ervaringen. En ja, er ontstaan ook vriendschappen.

Hoe gaat zo’n bijeenkomst?

  • De bijeenkomsten worden begeleid door twee vaste personen: een verloskundige en bijvoorbeeld een kraamverzorgende, praktijkassistente, doula of lactatiekundige.
  • Elke bijeenkomst duurt twee uur. Er is dus tijd om uitgebreid in te gaan op wat van invloed is op je zwangerschap en de gezondheid van jou en je baby.
  • Je leert zelf je bloeddruk te meten, je weegt jezelf en houdt je gegevens bij in je dossier. Je heb dus een actieve rol in je zorgproces.
  • Je krijgt ook apart een medische controle bij de verloskundige (uitwendig onderzoek en hartje luisteren).
  • Elk van de bijeenkomsten staat in het teken van een thema, zodat alles wat je moet en wilt weten voorbij komt. Denk aan: voeding tijdens de zwangerschap, klachten, de bevalling, borstvoeding en flesvoeding, de kraamtijd.

“Je krijgt als zwangere behalve handvatten nog zoveel meer!”

Lees het interview over CenteringPregnancy in Hoogeveen, met verloskundige Dana en kraamverzorgende Emmy.

Spreekt deze groepszorg tijdens je zwangerschap jou aan? Vraag jouw verloskundige of CenteringPregnancy mogelijk is.

Deel deze pagina
fam-beek2015-10-68