Zwanger klussen & schoonmaken: Waar moet je op letten?

Tijdens je zwangerschap wil je misschien wel het hele huis overhoop halen, reorganiseren en schoonmaken. Maar we geven je wel een paar handige tips waar je extra op moet letten als je gaat klussen en schoonmaken als je zwanger bent.

Checklist voor zwanger klussen & schoonmaken

Gebruik deze handige checklist als je gaat klussen & schoonmaken tijdens je zwangerschap:

  • Gebruik verf op waterbasis
  • Controleer of het schoonmaakmiddel veilig is om te gebruiken als je zwanger bent
  • Gebruik bij voorkeur schoonmaakazijn
  • Zorg voor voldoende ventilatie
  • Blijf uit de buurt van de kattenbak
  • En tot slot: vraag hulp!

Zwanger en verven

Als je de babykamer gaat verven, gebruik dan verf op waterbasis in plaats van terpentinebasis. In deze verfsoorten zitten namelijk giftige stoffen waarmee je beter niet in aanraking kan komen tijdens je zwangerschap. Wil je helemaal veilig te werk gaan? Laat dan het verven aan je partner over.

DSC03224-bewerkt

Schoonmaakmiddelen

Let bij het schoonmaken goed op welke producten je gebruikt. Sommige stoffen in schoonmaakmiddelen kunnen schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Vooral het combineren van verschillende producten kan schadelijke stoffen veroorzaken. Het is daarom aan te raden om van te voren het product te zoeken op Google of het etiket goed te lezen. Wil je het helemaal op safe spelen? Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit product is als schoonmaakmiddel niet schadelijk tijdens de zwangerschap. Daarnaast is het ook een voordelig product en geschikt voor allerlei klusjes. Zorg wel voor voldoende ventilatie.

Mijd de kattenbak!

Blijf uit de buurt van de kattenbak als je zwanger bent. De kattenbak schoonmaken is sowieso al geen fijn klusje, maar tijdens de zwangerschap kan het zelfs schadelijke gevolgen hebben. Er kunnen namelijk parasieten zitten in kattenuitwerpselen. Zo kun je toxoplasmose krijgen, wat erg vervelende gevolgen kan hebben voor jou en je baby. Een goed excuus dus om je partner de kattenbak te laten schoonmaken ;-).

Vraag hulp

Laat moeilijk schoon te maken plekken over aan je partner. Het kan misschien ongevaarlijk lijken om op een keukentrap te staan, maar ongeluk zit in een klein hoekje. Stofnesten in de hoeken van je kamer verwijderen? Dit kan je eenvoudig doen met een plumeau waar een verlenging in zit.

Ook benieuwd naar onze 5 tips om je huis babyproof te maken? Je leest ze hier

Deel deze pagina