FAM JORNA_2015-10-07_010

Live webinar: Meest voorkomende ongevallen bij 0-3 jarigen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, hoe goed je ook oplet. Vooral in en rondom het huis. Bij kleine gevallen, lukt een pleister plakken vaak wel. Maar stel dat je kind zich heeft verbrand aan een kop hete thee, uit bed is gevallen of zich verslikt na een klein hapje uit een boterham? Weet jij wat je dan moet doen?

De eerste hulp wordt merendeels bezocht door jonge kinderen. In deze 1,5 uur durende webinar vertelt een kinderarts in opleiding wat je kunt doen bij de meest voorkomende ongevallen bij baby’s en kinderen, en kun je al je vragen kwijt. Na afloop wordt er een naslagwerk naar je gemaild en kun je alle behandelde onderwerpen nog eens op je eigen tempo doornemen.

Waar gaan we het over hebben?

Je leert wat je moet doen bij de meest voorkomende ongevallen bij kinderen van 0 tot 3 jaar. Dit zijn:

Valpartijen

De meest voorkomende oorzaak van een bezoek aan het ziekenhuis. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die van de trap, een commode, een stoel of van een speeltoestel vallen.

Brandwonden

Een groot risico bij jonge kinderen. Vaak omdat ze de gevaren niet kennen. Verbranding ontstaat vaak door hete vloeistoffen zoals (kraan)water, koffie, thee of soep. Maar ook door een heet voorwerp of vlammen.

Vergiftiging

Jonge kinderen zijn geneigd om alles in hun mond te stoppen. Wat als ze medicijnen aanzien voor snoepjes, een slokje schoonmaakmiddel willen proeven of een hapje willen nemen van een paddenstoel tijdens het wandelen door het bos? Dit kan allemaal leiden tot vergiftiging.

Verstikking en verslikking

Doordat de mondmotoriek nog niet optimaal werkt, hebben jonge kinderen een hoger risico om zich te verslikken. Bij verstikking wordt de luchtpijp afgesloten. Dit komt niet altijd door voedsel, ook kleine voorwerpen kunnen de oorzaak zijn.

Beknelling

Beknelling komt vaak voor bij jonge kinderen. Denk aan vingers tussen de deur in huis of in de auto.

Hoge koorts en koortsstuipen

Ieder kind heeft weleens koorts, maar wat doe je bij hoge koorts? Hoe herken je en handel je bij een koortsstuip?

Ernstige allergische reactie

Hoe merk je dat je kind een allergische reactie vertoont, en wat moet je dan doen?

Online kunnen we niet fysiek oefenen met reanimeren, AED, stabiele zijligging of verstikking/verslikking. Uiteraard kan de kinderarts deze handelingen wel laten zien. Na het volgen van dit webinar en het doornemen van het naslagwerk is er ook de mogelijkheid om een praktijktraining EHBO ''Baby’s en Kinderen'' te volgen bij Schok & Pomp.

Voor wie is de webinar?

De live webinar is een eerste kennismaking met eerste hulp voor iedereen met (klein)kinderen van 0 tot en met 3 jaar en is eenvoudig vanuit huis te volgen. De webinar is 24 uur na de uitzending terug te kijken.

Data

De webinar wordt maandelijks gegeven op de volgende data:

  • maandag 15 januari 2024
  • dinsdag 13 februari 2024
  • woensdag 13 maart 2024

Tijdstip

De webinar wordt gelivestreamd van 20:00 tot 21:30.

Kosten

De kosten voor het webinar bedragen €15,- inclusief het naslagwerk.

Heb je nog vragen? Stuur een mail naar contact@schokenpomp.nl

Arts Kindergeneeskunde

Door wie wordt de webinar gegeven?

Een gespecialiseerde kinderarts met relevante werkervaring, waaronder de spoedeisende hulp en intensive care.