baby-in-bad-kraamzorg

Opleiding tot kraamverzorgende

Het volgende instroommoment voor de opleiding
tot kraamverzorgende is september 2024.

We ontvangen vaak vragen over de opleiding tot kraamverzorgende en de opties om werk en studie te combineren. Om je alvast zo volledig mogelijk te informeren, hebben we hieronder de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij gezet.

Je bent bij de geboorte van nieuwe levens. Dat zorgt ervoor dat je snel een band met kraamvrouwen en gezinnen opbouwt. Wanneer je tijdens de kraamperiode ’s ochtends samen de nacht doorspreekt, bied je een luisterend oor en komen er vaak de mooiste gesprekken op gang. Verder ga je aan de slag met een combinatie van basiszorg en huishoudelijke ondersteuning. Je observeert en controleert bijvoorbeeld het eet- en slaapgedrag, de gezondheid en de hygiëne van moeder en baby. Ook signaleer je kwetsbare situaties, stimuleer je zelfvertrouwen en bevorder je zelfstandigheid. Zo maak je gezinnen wegwijs en stoom je jezelf – met onze hulp – klaar tot kraamverzorgende van de toekomst.

Het is een prachtige ervaring om gezinnen te ondersteunen bij de start van hun avontuur in het ouderschap.
Kraamverzorgende-medewerkster
Ellemieke
Kraamverzorgende in opleiding

Dit ga je doen

Om je een compleet beeld te geven van ons mooie vak, ga je als kraamverzorgende in opleiding zo veel mogelijk de gehele kraamperiode van acht dagen bij gezinnen aan de slag.
Je krijgt daarbij begeleiding van een gediplomeerd kraamverzorgende. Deze werkbegeleider beantwoordt al je vragen en leert je de fijne kneepjes van het vak. En ben je er klaar voor? Dan krijg je meer verantwoordelijkheden en ga jij stapje voor stapje naar de voorgrond treden. Daarnaast helpt een praktijkbegeleider binnen de Kraamvogel je bij de voortgang van je leerproces. Je kunt bij deze begeleider terecht met vragen rondom je studie. Ook plannen jullie regelmatig voortgangs- en evaluatiegesprekken. Welke opleiding je gaat volgen? En hoelang deze duurt? Dat varieert en is bespreekbaar.

Klik hier voor een concept rooster van het werk-leer traject.

Kraamverzorgers-buiten

Heb je een vraag die hier niet tussen staat of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via sollicitatie@dekraamvogel.nl. Wij horen graag van je!