Wat zit er in een kraampakket en hoe vraag ik dit aan?

Als je zwanger bent kom je in een nieuwe wereld terecht. Los van bijbehorende gevoelens en een lichaam dat verandert, moet je ook nog eens veel dingen regelen. Eén van deze dingen is het regelen van het kraampakket. Zowel voor een thuisbevalling als een bevalling in het ziekenhuis dien je dit in huis te hebben. Waarom heb je een kraampakket nodig? En wat zit er allemaal in? Ontdek hier meer.

Waarom een kraampakket?

Een kraampakket bestaat uit allerlei hulpmiddelen die je voor, tijdens en na de bevalling nodig hebt. Met een kraampakket hoef je niet alles los te kopen, maar heb je gelijk alles in huis. Ook de verloskundige en de kraamverzorgende gebruiken de artikelen uit het kraampakket.

Is een kraampakket verplicht?

Als je van plan bent om thuis te bevallen, ben je verplicht om de inhoud van het kraampakket in huis te halen. Op deze manier weet je zeker dat je de noodzakelijke hulpmiddelen voor de bevalling in huis hebt.

natalis-kraampakket

Wat zit er in een kraampakket?

Een kraampakket bevat dus allerlei producten die je nodig hebt voor de bevalling en in de kraamtijd. De exacte inhoud kan verschillen, maar bepaalde producten zitten standaard in een kraampakket. Denk aan:

  • Kraamverband
  • Een matrasbeschermer
  • Celstofonderleggers of celstofmatjes, om je matras te beschermen voor en na de bevalling
  • Een navelklemmetje
  • Steriele gaasjes
  • Verband
  • Watten
  • Alcohol, om te ontsmetten
  • Hechtpleister
  • Zoogkompressen, die je in je beha plaatst en beschermen tegen lekken


Wanneer vraag je een kraampakket op?

Meestal kun je vanaf de vierde maand van je zwangerschap een kraampakket aanvragen. Het is belangrijk om het kraampakket uiterlijk zes weken voor de bevalling in huis te hebben. Ga je in het ziekenhuis bevallen? Ook dan heb je een kraampakket nodig, voor het geval je toch (onverwacht) thuis bevalt.

Hoe vraag je een kraampakket aan?

Een kraampakket kan je regelen via je zorgverzekering. Ben je aanvullend verzekerd? Dan wordt een kraampakket meestal vergoed. Je kan ook een kraampakket kopen via andere aanbieders, zoals Medipoint. Tot slot kun je een pakket ook laten samenstellen bij de apotheek in jouw buurt.

Ook handig om klaar te leggen naast het kraampakket

Sommige dingen zitten niet in het kraampakket, maar zijn wel erg handig om in huis te hebben. Denk aan een aantal katoenen hydrofiele doeken, om de baby direct na de geboorte mee af te drogen. Ook de kraamverzorgende is hier erg blij mee. Een zeeppompje voor het regelmatig wassen van de handen en verder hygiëne bij de nazorg is ook nuttig. Tevens is een kruik een aanrader. Je kunt hiermee de baby warm houden en kleertjes voorverwarmen.

Schrijf je nu in voor kraamzorg van De Kraamvogel

Naast jou informeren over van alles over jouw zwangerschap en toekomstig moederschap, helpen we je natuurlijk ook graag met hetgeen waar we écht goed in zijn: kraamzorg verlenen. Onze kraamverzorgenden helpen je met liefde met de voorbereiding en eerste 9 dagen met je kindje. Meld je eenvoudig en snel aan via onderstaande button.


Deel deze pagina