Persoonlijke begeleiding tijdens bevalling in Bethesda

Bij ziekenhuislocatie Bethesda, onderdeel van Treant Zorggroep, kunnen vrouwen nu tijdens hun bevalling persoonlijke begeleiding krijgen van een kraamverzorgende. Het gaat om een gezamenlijke proef van ons - kraamzorgorganisatie de Kraamvogel - , Bethesda en drie verloskundigenpraktijken: Verloskundigenpraktijk Hoogeveen, Verloskundigenpraktijk Petit en Het Verloskundig Centrum Meppel en de Wolden. De partijen willen met de persoonlijke begeleiding meer rust creëren rondom de bevalling.

De proef richt zich op vrouwen die op eigen verzoek in het ziekenhuis willen bevallen (poliklinische bevalling). De Kraamvogel heeft hiervoor een geboorteteam opgezet met kraamverzorgenden die speciaal opgeleid zijn om een bevallende vrouw te ondersteunen. De kraamverzorgende werkt tijdens de bevalling nauw samen met de verloskundige, die de geboorte begeleidt. Na afloop gaat de kraamverzorgende ook met het gezin mee naar huis. De persoonlijke begeleiding wordt vergoed door alle grote verzekeraars. In sommige gevallen moet er een eigen bijdrage worden betaald.

Voordelen

Vrouwen die poliklinisch bevallen worden normaalgesproken begeleid door hun verloskundige met hulp van een verpleegkundige. In de nieuwe situatie is het niet de verpleegkundige die assisteert, maar de kraamverzorgende. Een groot voordeel hiervan is dat de moeder nu continue ondersteuning krijgt. De kraamverzorgende is er speciaal voor haar en helpt haar waar nodig. Dit zorgt voor meer rust en minder stress. Pijnbestrijding en medisch ingrijpen – waar altijd risico’s aan zijn verbonden – zijn dan minder snel nodig.

De kraamverzorgende gaat na de bevalling ook mee naar huis. Die doorlopende zorg wordt zeer gewaardeerd.
17020zorg-in-nlkraamvogel018
Sanne Manting
Verloskundige, verloskundigenpraktijk Hoogeveen

Een ander voordeel is dat de moeder nu steeds dezelfde vertrouwde gezichten bij haar bed heeft. De kraamverzorgende is namelijk tijdens de hele bevalling aanwezig, terwijl verpleegkundigen elkaar meestal moeten aflossen omdat ze wisselende diensten hebben. “We merken dat onze cliënten dit fijn vinden,” vertelt verloskundige Sanne Manting van Verloskundigenpraktijk Hoogeveen. “De kraamverzorgende gaat na de bevalling ook mee naar huis. Die doorlopende zorg wordt zeer gewaardeerd.”

Vertrouwd

Op 3 juni beviel Basmah Abdulmassih in Ziekenhuis Bethesda van haar zoontje Rayan. Kraamverzorgende Corine Hellinga van de Kraamvogel begeleidde haar: “Basmah had heftige weeën. Als kraamverzorgende reageer je op wat de moeder nodig heeft. Je houdt haar hand vast, adviseert over de ademhaling, geeft wat te drinken. Op een gegeven moment ben ik gewoon mee gaan puffen, waardoor ze haar ademhaling beter onder controle kreeg.”

Ook Basmah kijkt positief terug op de begeleiding van Corine. “Ik vond het prettig dat ze continu bij me was in het ziekenhuis. En thuis hielp ze ons meteen goed op weg met de borstvoeding en het verzorgen van Rayan. Die overgang liep heel vloeiend, omdat ze ook bij de bevalling was. Het voelde heel vertrouwd!”

Ik vond het prettig dat ze continu bij me was in het ziekenhuis.
Regio Beilen2
Basmah Abdulmassih
Moeder
foto-nieuw-persoonlijke-begeleiding-tijdens-bevalling-in-bethesda
Corine Helling (kraamverzorgende), Dhr en Mw Abdulmassih en zoontje Rayan, Sanne Manting (verloskundigenpraktijk Hoogeveen) en de trotse oma.