Mmm, slagroom

Het lijkt al weer ver weg, de zomerperiode. Kraamverzorgende Ilse blikt terug op de tijd van warme temperaturen en vakantiedrukte.

Ik was al gewaarschuwd, we draaien op halve-vrouw-kracht, want veel collega’s zijn op vakantie en er worden veel kleintjes geboren. De kans is groot dat we dubbele gezinnen gaan draaien, dus handen uit de mouwen. Zodra mijn eerste wachtdag start, word ik gebeld. Voor twee gezinnen, een kwartiertje rijden van elkaar.

Eerste kindje

Als ik aanbel bij het eerste gezin word ik meteen begroet door een enthousiast hondenvriendje. Het is het eerste kindje voor de kersverse ouders en het kleine meisje ligt heerlijk te slapen in de box. Papa en mama zijn gisteravond thuisgekomen uit het ziekenhuis en zijn daarna lekker gaan slapen. Een opstart was niet nodig, omdat de zus van de kraamvrouw nog even langskwam om te helpen.

Evenwichtige verdeling

De eerste nacht is redelijk goed verlopen, alleen het geven van borstvoeding lukt nog niet omdat het kleine meisje erg misselijk is. Nadat we uitgebreid de bevalling besproken hebben -die heel kort maar krachtig was- maken we afspraken over de komende week. Ik draai dubbele gezinnen, dus ik moet de zorg evenwichtig verdelen.

Ontwerp zonder titel - 2022-12-01T164356.725

Melk op een lepeltje

Het is tijd om de kleine meid te verschonen en bij mama aan de borst te leggen. Het badje slaan we nog even over, zodat de kleine meid nog even bij kan komen. Aan de borst wil ze nog niet dus ik leer mama hoe ze wat druppeltjes melk met haar handen uit de borst kan krijgen. We vangen dit met een lepeltje op en geven dit aan de kleine meid. Zo heeft ze toch iets binnen, het lost de misselijkheid - waar pasgeborenen de eerste 24 uur last van kunnen hebben- op en we houden de productie op gang. Pasgeboren baby’s hebben voor de eerste 24 tot 48 uur wel reserves, dus dat is geen probleem. Ik kleed het kleine hummeltje uit tot de luier en leg haar heerlijk huid-op-huid bij haar mama. Even een momentje rust voor allebei, en ook papa kruipt er nog even lekker bij.

Rugbyhouding

Op de derde dag is de misselijkheid gelukkig verdwenen en lukt de borstvoeding al wat beter. Omdat mama vrij grote borsten heeft puzzelen we wat met verschillende houdingen en uiteindelijk blijkt de rugbyhouding (het hoofdje naar voren, voetjes naar achteren) de prettigste houding voor allebei te zijn. De kleine meid doet haar best en ze neemt grote slokken.

Slagroom

Papa en mama oefenen goed met de zorg voor hun kleine meisje. Ze is heel tevreden en ook minimaal afgevallen, dus mama heeft slagroom in haar borsten! Tussendoor oefenen we met de kolf en ook dit lukt; na het voeden komt er zo nog 150 cc melk en met behulp van de Haakaa (dat is een soort kolf, die vacuüm zuigt aan de borst tijdens het voeden) halen we er ook nog 10 cc extra uit.

Zorg op nummer één

Papa en ik verdelen de huishoudelijke klussen. De zorgt voor de kleine prinses en mama staat op nummer één. Het eten wordt deze kraamweek verzorgd door familie. Regelmatig komt er visite om de kleine meid te bewonderen en ook de verloskundige komt af en toe langs. Op dag vijf komt de verpleegkundige van de GGD langs voor de gehoortest en de hielprik. Het is een erge warme week en we doen rustig, maar op dag zeven toch het eerste blokje om in de buitenlucht, gezellig samen met de hond en de katten. De kleine meid doet het super; ze groeit en houdt zich goed op temperatuur.

Op dag acht, in de middag, is het tijd om afscheid te nemen van het gezin. Zij gaan het zeker weten redden zonder mij! Met een lief cadeau en het geboortekaartje in de hand verlaat ik het gezin.

Deze kraamvogel vliegt weer door….
Groetjes van kraamverzorgster Ilse.

Deel deze pagina