Kramen tussen de tulpen

Kraamverzorgende Ilse kraamt deze week tussen de tulpen, bij een gezin waar ze al eens eerder gekraamd heeft. Benieuwd hoe haar kraamweek verlopen is? Lees dan snel verder.

Voor de tweede keer kramen bij één gezin

Als ik een aanvraag krijg van een gezin om voor een tweede keer bij ze te komen kramen, dan voel ik me persoonlijk altijd wel vereerd. Maar het zijn wel een soort ‘wandelende tijdbommen’. Je weet namelijk niet wanneer de vrouw gaat bevallen en of dit in je planning uitkomt.

Nu zat ik ‘s ochtends lekker te ontbijten toen de telefoon ging. ‘Mijn’ gezin was thuis aan het bevallen en ik kreeg de vraag of ik er heen kon en wilde gaan. Tuurlijk wilde ik dat! Twee jaar geleden heb ik in dit gezin een opstart mogen doen toen ze uit het ziekenhuis kwamen. De kraamweek daarna was toen niet mogelijk, omdat ik net acht werkdagen achter de rug had. Erg jammer, maar niks aan te doen. Ze woonden toen nog in een klein huisje, maar inmiddels zijn ze verhuisd naar een boerderij.

De bevalling

Nu is de vrouw dus thuis aan het bevallen en als ik gehaast binnenkom is de kleine er al bijna. Het gaat super snel en het is een prachtige bevalling! Tussen de weeën door zegt de kraamvrouw: “Wat fijn dat je er bent!” en ook de kraamheer beaamt dit.

Na de bevalling wil de kleine man al heel snel aan de borst van zijn mama. Zijn grote broer had twee jaar geleden veel moeite om aan te happen, maar deze kleine prins is een natuurtalent en hapt zonder problemen meteen goed aan beide borsten.

Na even bijgekomen te zijn van de bevalling, schenk ik koffie in. Want de kleine man is even na half 10 (dit is koffietijd van het bedrijf van zijn papa) geboren. Ook smeer ik beschuit met blauwe muisjes. We proosten op de geboorte van de kleine man!

Nadat de kraamvrouw goed gegeten heeft, gaat zij even douchen. De papa blijft bij haar. Ondertussen ruim ik alles op, verschoon ik het bed en zet ik alvast de wasmachine aan. Fris en fruitig zit mama in het kraambed, met papa ernaast. Samen genieten ze van de kleine man. Wat is het toch altijd weer een wonder!

‘s Middags komt de grote broer van twee jaar voor het eerst bij zijn pasgeboren broertje kijken. Hij is meteen verliefd en komt steeds kusjes geven. Als ik aan het eind van de dag de instructies geef voor de nacht en ze een fijne avond wens, krijg ik van de papa, die een eigen tulpenbedrijf heeft, een grote bos tulpen mee naar huis om mij te bedanken.

De kraamweek

De dagen die volgen gaan heel goed. De borstvoeding loopt als een trein en zonder problemen. De mama pakt lekker haar rust en voelt zich alweer snel beter.

De grote broer is langzaam aan het wennen aan zijn kleine broertje. Hij gaat graag met de opa’s en oma’s mee, maar is ook weer super blij om thuis te zijn, zodat hij met zijn mama, papa en kleine broertje kan knuffelen. Hij vertelt hele verhalen aan mij en aan de mensen om hem heen. Ook vindt hij het erg leuk om te helpen met huishoudelijke werkzaamheden, zoals het verschonen van de bedden, de was in en uit de wasmachine doen, etc. Maar ook als zijn broertje in bad gaat, vindt hij dit erg interessant en wil hij graag meehelpen.

Tulpenkas

De papa is tussendoor druk met zijn tulpen en doet zijn eigen dingen. Hij komt tussendoor zijn gezin even een kus geven. Op dag vijf loop ik met de mama en de kleine man nog even naar de tulpenkas waar de papa mij uitleg geeft over het groeien en verwerken van de tulpen. Natuurlijk moet de kleine man in zijn kinderwagen ook nog even op de foto tussen de tulpen.

Op dag vijf loop ik met de mama en de kleine man nog even naar de tulpenkas waar de papa mij uitleg geeft over het groeien en verwerken van de tulpen.
kraamzorgtulpen-1
Ilse
Kraamverzorgende

Een bijzondere en dierbare kraamweek

De week vliegt voorbij en alles voelt heel vertrouwd. Het is echt zo: door baby 1 is er al een ritme. De trein stopt, baby 2 stapt in en we gaan weer verder.

Op dag acht neem ik afscheid van het gezin. Wat was het weer een bijzondere en dierbare kraamweek! Met mijn werktas en een verse bos tulpen in de hand zwaai ik het gezin uit.

Deze kraamvogel vliegt weer door..

Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan.