Het Kraambureau-21

Grote waarde van kraamzorg nu ook wetenschappelijk bewezen

“Dat de kraamverzorgende onmisbaar is, weten wij natuurlijk al langer. We zijn erg enthousiast dat dit nu met onderzoek ook wetenschappelijk is aangetoond,” zegt Louis Schuerman, bestuurder van Zorg in Nederland, waar de kraamzorgorganisaties de Kraamvogel en ZiNkraamzorg onderdeel van zijn.

Onlangs presenteerde de Academische Werkplaats Kraamzorg in Geboortezorg (AWKG) de eerste spectaculaire resultaten van onderzoek naar kraamzorg bij ruim 20.000 gezinnen.

Het Kraambureau-25

Uniek in de wereld

“Kraamzorg bestaat alleen in Nederland. Deze intensieve vorm van zorg en begeleiding voor pasgeborenen is uniek in de wereld. Het is goed dat we de grote waarde ervan door wetenschappelijk onderzoek nu in de cijfers terugzien.”

Aan het onderzoek door de AWKG doen elf kraamzorgorganisaties mee. De eerste resultaten liegen er niet om. Die laten zien dat de kraamverzorgende ook medisch heel veel oppakt in situaties waarbij moeder of kind anders bijvoorbeeld naar het ziekenhuis zou moeten.

Het Kraambureau-32

Signaleren medische problemen

“Wij zijn vooral enthousiast over de resultaten, omdat die bevestigen dat kraamzorg een belangrijke bijdrage levert aan het welzijn van moeder en kind in die eerste dagen na de geboorte.” Bij meer dan de helft van de gezinnen in het onderzoek had moeder of kind specifieke zorg nodig. Doordat de kraamverzorgende aanwezig is in het gezin kan zij eventuele medische problemen vroegtijdig signaleren. Denk aan een beginnende borstontsteking of ruim bloedverlies bij de moeder of als de baby een lage temperatuur heeft of geel ziet. Met name vanwege deze signalerende functie is de kraamverzorgende onmisbaar.

Direct handelen

Bij problemen treedt de kraamverzorgende direct handelend op of overlegt meteen met de verloskundige. Dit noemen we in ons vak ‘interventies’. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat het aantal interventies door kraamverzorgenden veel hoger ligt dan vooraf werd gedacht. De medische rol van de kraamzorg is aanzienlijk.

Zorg in Nederland, waar wij deel van uitmaken, doet mee aan het onderzoek en heeft aan de basis gestaan van de AWKG.

Bron: Nataal Vakmagazine voor pre- en postnatale zorgverlening

Deel deze pagina