“Als kraamverzorgende en verloskundige heb je dezelfde intentie: een gezonde moeder en een gezond kind.”

Als je hen samen ziet, weet je direct: die twee hebben een sterke band en weten precies wat ze aan elkaar hebben! Mirjam (52) is kraamverzorgende en haar zus Gemma (54) is verloskundige. En ja, ze werken ook geregeld samen. Dat moet heerlijk zijn voor een vrouw die net is bevallen.

Hoe innig zijn jullie?

“Heel innig,” reageert Mirjam meteen. “We sliepen als kind samen in één bed. Maar jij trok altijd alle dekens van mij af!” “Volgens mij trok jij de dekens van míj af.” Ja, echte zussen, we horen het al. “Tijdens onze studie hebben we ook samen gewoond. En later jarenlang op elkaars kinderen gepast.” “Maar jij gaf ze altijd zoveel te eten! En dan zat ik de volgende dag met enorme poepluiers,” Gemma lacht er gelukkig hartelijk om.

Jullie werken geregeld samen. Wat waren bijzondere momenten voor jullie?

Mirjam herinnert haar zus aan een bevalling: “Jij zat net op de wisseling van je dienst, maar het schoot nog niet zo heel erg op met de bevalling waar je bij was. Toen belde je mij en zat ik bij de moeder totdat jouw collega kwam. Gem, dat had jij zo goed ingeschat! Die mensen waren zo ontzettend blij dat er iemand bleef in wie zij medisch gezien vertrouwen hadden.”

Gemma denkt ook aan iets dat op beide zussen veel indruk heeft gemaakt. “Weet je nog het gezin waar het misging in de laatste weken van de zwangerschap? Ze wilden in eerste instantie geen kraamzorg. Maar er komt een heleboel los als je baby het niet haalt en het is wel een gewone bevalling.”

Ze zouden de kraamzorg juist heel hard nodig hebben. Toen gaf de vader aan dat ze wel een kraamverzorgende in gedachten hadden die ze op een voorlichtingsavond in onze praktijk hadden gesproken. En dat was Mirjam! Dat konden we gelukkig voor hen regelen.

In hoeverre heeft je eigen ouderschap invloed op je werk?

“Ik dacht altijd: als ik zelf kinderen heb, word ik wel anders naar mijn klanten toe. Dan begrijp ik bijvoorbeeld hoe het met weeën voelt,” zegt Gemma. “Maar dat is helemaal niet zo.”

Iedere vrouw is anders. Het enige is dat ik wel handige tips heb voor in het kraambed. Bijvoorbeeld als jij iemand op visite krijgt waar je niet zo’n zin in hebt: dan moet je je ochtendjas over je kleren aantrekken, dan gaan ze nét even wat eerder weg. Dat soort handige dingetjes.

“Ik begrijp nu wel meer van de ‘psyche’ in een gezin dan toen ik als 22-jarige van mijn opleiding kwam. Maar het is niet noodzakelijk dat je zelf kinderen hebt om een goede verloskundige te zijn.”

Zouden jullie wel eens van baan willen ruilen?

“Als kraamverzorgende word ik altijd met open armen ontvangen,” straalt Mirjam. Gemma: “Maar ik vind mijn vak leuker dan het jouwe! Ik bouw al in de zwangerschap een band op met ouders, zeker omdat ik ook alle echo’s doe in onze praktijk. Soms krijg ik echt maatschappelijke of relatieproblemen te horen. Daarover praten lucht hen vaak al op. En als het nodig is, kan ik een maatschappelijk werker aanraden.” Mirjam: “Het is ook niet gek. Het krijgen van een kind heeft veel impact op je relatie, je verantwoordelijkheidsgevoel.”

Veel ouders zijn onzeker of ze het wel goed doen. We geven geen wetten mee, alleen adviezen. Wat voelt goed voor jouw gezin?
FAM BAARDWIJK_2015-11-10_001
Mirjam, kraamverzorgende

Gemma reageert: “Zeker als het je eerste kind is. Je wilt het 300% goed doen. Maar het is jullie kind. Het enige wat je baby nodig heeft is voeding en jouw liefde.”

“Het lijkt me best weleens lastig voor jou als kraamverzorgende om met al die verschillende verloskundigen samen te werken,” zegt Gemma. Maar haar zus reageert: “Ik zie het zo: we hebben allemaal dezelfde intentie: een gezonde baby en een gezonde moeder. Samen zijn we een team daarin. We doen het met elkaar.”

Deel deze pagina
Als jij en ik samenwerken, is dat natuurlijk heerlijk. Wij hoeven elkaar maar aan te kijken en dan weten we het al.