Een verrassende werkweek

Kraamverzorgende Ilse komt bij een gezin thuis waar net een klein meisje is geboren. De bevalling ging zo snel dat de kleine meid in de badkamer ter wereld is gekomen. Helaas komt de placenta niet los waardoor het gezin toch naar het ziekenhuis moet. Lees er alles over in de laatste blog van Ilse.

In de badkamer

Het is weer tijd voor een nieuwe werkweek! In de middag heb ik op de parkeerplaats bij Restaurant "De Gouden Bogen" nog een korte ‘meeting’ met mijn team en teamcoach om de beschermende materialen (schorten, mondkapjes, handschoenen) op te halen die we moeten gebruiken tijdens de coronacrisis.

Mijn collega belt me na afloop nog even en vertelt dat ze een dilemma heeft. Haar schoondochter gaat binnenkort bevallen en zij zou niet bij de bevalling of kraamweek als kraamverzorgende aanwezig zijn. Maar nu is ze al wat aan het rommelen en heeft mijn collega nachtwacht. Nu dus tijd voor plan B om een andere collega, ik dus, als achterwacht te laten staan voor het geval dat…

En zo geschiedde… ‘s nachts om half 2 gaat mijn telefoon. Ik mag naar de bevalling! Als ik na een halfuurtje bij het gezin aankom is de baby al geboren. Het is erg snel gegaan en ook het bed was niet meer gehaald dus de kleine meid is in de badkamer geboren. De verloskundige was echt net binnen!

Naar het ziekenhuis

Inmiddels ligt de kraamvrouw nu wel op bed en is het wachten op de geboorte van de placenta (nageboorte) maar die zit nog muurvast! Soms helpt het mee om de baby alvast aan de borst te laten drinken dus we proberen dit. De kleine meid hapt gretig en begint te drinken maar verder gebeurt er nog weinig.

Na een uur besluit de verloskundige daarom toch maar een ambulance te bellen. De vader met zijn pasgeboren dochter zal dan achter de ambulance aanrijden. We zetten de deur open voor de ambulancebroeders en ondertussen pakken we de ziekenhuistas en kleed ik de baby en moeder aan.

De ambulancebroeder komt binnen met de vragen: “Hoest er niemand, is er niemand verkouden”? Nee, dat is gelukkig niet het geval. Ze wachten even beneden en we begeleiden de kraamvrouw via de trap naar beneden waar ze op de brancard wordt gelegd en richting ziekenhuis gaat. Best spannend zo in deze Corona-tijd richting ziekenhuis. De verloskundige mag om die reden ook niet mee.

Een korte nacht

Papa heeft ondertussen de auto gehaald en we zetten de kleine meid in de Maxi-Cosi in de auto. Ondertussen komt ook oma snel aangereden want er ligt ook nog een klein mannetje van 2,5 boven te slapen.

De verloskundige en ik ruimen alles boven op, zetten de was aan en vullen de papieren in. En verder wachten we af wanneer ze weer thuiskomt. Om 4.00 lig ik weer in mijn bed en om 5.15 word ik gebeld: het gezin komt weer naar huis. Dat was een heel kort nachtje…!

Op gepaste afstand

In overleg met het gezin mag ik om 8.00 komen. Het is uiteindelijk allemaal vlot gegaan en gelukkig zonder verdere complicaties. We bespreken hoe deze week verder zal verlopen. Papa staat met een kraam op de markt en maakt lange dagen dus daar proberen we de uren aan aan te passen.

2 oma’s waaronder mijn collega komen wel binnen om hun kleinzoon op te halen en te brengen. Alles op gepaste afstand… En ook ik werk de hele week met handschoenen aan, een mondkapje op verzoek en ik maak extra schoon. En verder probeer ik afstand te houden waar het kan maar het is wat lastig…

Ook hebben we raamvisite. Koffie en beschuit met muisjes in de tuin en kraamvrouw en baby achter het raam. Af en toe de deur nog even op een heel klein kiertje open om elkaar te kunnen verstaan.

De week vliegt voorbij en met een ontspannen gezin en een groeiende relaxte baby neem ik op dag 8 afscheid en krijg ik als cadeautje nog een schaal heerlijke noten mee.
blog-verrassende-werkweek
Ilse
Kraamverzorgende

Rust

De week verloopt verder prima, de borstvoeding gaat super goed. De vorige keer had de kraamvrouw overproductie en heeft ze heel veel gekolfd. Dat wil ik nu voorkomen dus niet kolven als het niet hoeft. De kleine meid bepaalt wanneer en hoeveel ze wil drinken. Dit gaat prima!

Ook weet het gezin niet wat ze overkomt. Hun zoontje was altijd onrustig en sliep bijna niet. En deze kleine meid meldt zich voor de voeding en slaapt na de verschoning en de voeding weer door tot de volgende ronde… Daardoor kan de kraamvrouw tussendoor heerlijk haar rust even pakken of met haar zoontje spelen.

Kusjes

Grote broer vindt het allemaal wel gezellig en is ook een grote hulp bij het ophangen van de was en hij vindt het heerlijk om in de grote tuin te spelen. En omdat het ook Pasen is mag hij eieren zoeken in de tuin, met mama en papa. Hij kijkt wel elke keer even waar zijn zusje is of komt haar kusjes geven.

De week vliegt voorbij en met een ontspannen gezin en een groeiende relaxte baby neem ik op dag 8 afscheid en krijg ik als cadeautje nog een schaal heerlijke noten mee.

Deze vogel vliegt weer door….

Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan

Deel deze pagina