“We hebben allemaal iets gemeen, namelijk de liefde voor het vak”

Santana is 27 jaar en is begin dit jaar aan de opleiding tot kraamverzorgende begonnen. Als kraamverzorgende in opleiding (KIO) bij de Kraamvogel werkt ze in de regio Lelystad. Santana is nu net klaar met de eerste fase van de opleiding: “wat ben ik blij met deze keuze!”

Voorheen werkte Santana in een sportwinkel en als administratief medewerkster. Toch heeft het werken in de kraamzorg haar altijd aangetrokken. Vorig jaar hakte ze de knoop door en startte ze in februari 2018 met de opleiding bij de Geboortezorg Academie. “Ik was echt klaar voor een nieuwe uitdaging”, aldus Santana.

Hoe ervaar je de opleiding tot nu toe?

“De eerste periode van de opleiding vloog voorbij! Fase 1 is nu al afgesloten na het behalen van alle examens. Als je wordt aangenomen bij de Kraamvogel start je tegelijkertijd bij een opleider, in mijn geval de Geboortezorg Academie. Ik heb gekozen voor de locatie Amsterdam. Mijn ervaring met de Geboortezorg Academie is goed. Het is heel prettig om zulke behulpzame leraren te hebben. Ik heb ook nog eens een ontzettend leuke klas. Het is goed geregeld. De stof om te leren is soms pittig maar wel haalbaar. Als je het graag wilt, lukt het!”

Wat was voor jou de doorslaggevende reden om voor kraamzorg te kiezen?

“Ik ben blij dat ik nu voor dit vak heb gekozen. Ik ben echt een zorgzaam en empathisch type, dus dit beroep past helemaal bij mij. Ik haal graag het beste uit mijzelf, ik ben leergierig en was klaar voor een nieuwe start. Toch is het best een grote stap als je al ergens werkt, omdat je de veilige situatie met een vast contract achter je laat. Die switch vond ik best even lastig. Met een duwtje in mijn rug, Maar toch ben ik er helemaal voor gegaan."

santana

Wat neem je mee uit je vorige werk naar de kraamzorg?

“Door mijn vorige werk in een sportwinkel, heb ik veel ervaring met klantcontact. Ik heb hierdoor echt mijn communicatieve vaardigheden goed ontwikkeld. Daar heb ik nu veel aan als ik bij de gezinnen thuis kom voor kraamzorg."

Wat vind je tot nu van het werken in de kraamzorg?

“Ik vind het belangrijk dat het gezin de beste, veilige start krijgt. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om respectvol en op een betrouwbare manier om te gaan met elke mogelijke gezinssituatie. Baby’s zijn zo kwetsbaar en de ouders vertrouwen helemaal op jou. Ik kan hier mijn steentje in bijdragen en ouders het vertrouwen geven dat zij nodig hebben in die eerste periode met hun baby.

Ik heb daarom ook bewondering voor mijn collega’s. We staan 8 dagen of soms 10 dagen met liefde klaar voor het gezin. We hebben allemaal iets gemeen, namelijk de liefde voor het vak. Wat hou ik van mijn werk!”

Deel deze pagina