“De dankbaarheid van de kraamgezinnen dat is echt zo iets moois. Daar doe ik het voor!”

Quirina (38) volgt de opleiding tot kraamverzorgende bij de Geboortezorg Academie en is kraamverzorgende in opleiding (KIO) bij de Kraamvogel. Veertien jaar geleden werd ze geïnspireerd door haar eigen kraamverzorgende bij de geboorte van haar zoon. Jaren later zag ze de kans schoon en startte ze vol enthousiasme met de opleiding.

“Jaren geleden solliciteerde ik al voor dit vak, maar wegens privéomstandigheden kon ik toen niet verder gaan. Daarna zei ik altijd: Wie weet later als ik oud ben! Dat is dus nu blijkbaar, haha!”. Toen Quirina vorig jaar de vacature bij de Kraamvogel voorbij zag komen, reageerde ze meteen: “Hoe supergaaf is dat, de kans is eindelijk daar! Die heb ik meteen met twee handen aangepakt”.

Waar volg je de opleiding?

“Ik volg mijn opleiding via de Geboortezorg Academie op de locatie Amsterdam. Het mooie van de deze opleiding is dat het zich puur richt op het vak kraamzorg. Ik heb geen achtergrond in de zorg, dus ik volg de C-versie, deze duurt in totaal 18 maanden. Inmiddels zijn de eerste 6 maanden alweer voorbijgevlogen. En heb ik fase 1 behaald. Hiervoor moesten we theorie-examens afleggen voor het vak basiskraamzorg en anatomie/fysiologie met daarnaast vele stage-uren. Ik zit nu in beginfase 2, we gaan de verdieping van het vak leren en daarnaast gaat de vermindering van begeleidend werken van start zodat je meer zelfstandig gaat werken. Vanaf maart zal fase 3, de eindfase, van start gaan en hoop ik eind juli 2020 mijn diploma behaald te hebben voor dit mooie vak."

Hoe ervaar je de opleiding tot nu toe?

“Ik vind het heel erg leuk. Voornamelijk door de geweldige leuke klas en de leuke docenten, dames uit de praktijk. We hebben les van een Verloskundige, Kraamverzorgende en laatst onze eerste les gehad van een Lactatiekundige. Al hun praktijkervaringen en kennis delen ze met ons, wat de lessen erg leuk maakt. Als leerlingen lopen we natuurlijk ook al mee in de praktijk, dus soms kunnen we niet wachten tot we weer op school zijn om alle leuke, interessante of de meeste gekke dingen met elkaar te delen”.

quirina

Waarom koos je er voor om de kraamzorg in te gaan?

“Ik ben eigenlijk aangestoken door mijn eigen kraamverzorgende 14 jaar geleden. Ik was jong en lekker bleu. Ik wist niet wat ik kon verwachten en dan ineens is je kindje daar na 9 maanden zwangerschap. En dan begint alles en heb je zoveel vragen en onzekerheden. Dan ben je zo dankbaar voor de goede zorg, alle goede tips & trucs en de vele informatie die je laten groeien in je nieuwe levensfase, zodat je verder kan en ondertussen kan genieten van het mooiste en het meeste unieke op de wereld: jouw baby!”

Hoe is het om bij de Kraamvogel te werken?

“TOP! Ik ben zo blij dat ik bij de Kraamvogel in dienst ben en zij mij deze kans hebben gegeven. Het is als ik zo hoor en zie vooral in onze klas toch wel één van de betere werkgevers. We worden als leerlingen aan alle kanten geholpen om ook echt tijd en zorg te besteden aan onze schoolweken zodat we dan niet hoeven te werken. Je merkt ook dat ze zich goed aan de cao-regels houden, altijd fijn! Maar ook vooral de rust en werktijden goed in de gaten houden. En de begeleiding is ook top! Ook met de praktijkbegeleider, ondanks dat we best wat km’s uit elkaar verwijderd zijn is het e-mail en telefoonverkeer super geregeld.

Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt in de kraamzorg?

“Poeh lastige vraag, je maakt zoveel mee... Ik denk de humor en openheid die je in de kraamweek kunt hebben met het gezin. En waar ik elke keer weer van geniet is de kinderlogica van de broertjes of zusjes als die er zijn!”

Wat zou je anderen willen meegeven die overwegen om kraamverzorgende te worden?

“Ik zou zeggen DOEN! Het vak geeft je zoveel moois. En daarnaast ook zoveel afwisseling. Niet één kraamgezin is hetzelfde. Dit maakt het vak zeker niet saai. Je mag zomaar iemand zijn leven binnen wandelen en er deel van uit maken, in hun meest belangrijke week: hoe mooi en uniek is dat! De week die voor de prille ouders lang in hun geheugen blijft zitten. Hoe gaaf is het dat jij dan mede ervoor kan zorgen dat ze op een mooie kraamtijd kunnen terugkijken?”

Deel deze pagina