“Waarom ik kraamverzorgende ben geworden? Ik vind baby’s geweldig!”

Jacqueline (53) woont en werkt in Almere. Al 18 jaar is ze kraamverzorgende. En dat nog altijd met veel plezier. Om haar werk en privé goed in balans te houden, koos Jacqueline er voor om 4 dagen op rooster te gaan werken.

Jacqueline is een echte levensgenieter. “In mijn vrije dagen gaan mijn man en ik vaak er op uit. Mooie steden bezoeken, lekker shoppen, hotelletje, heerlijk uit eten: gewoon genieten." Sinds een aantal jaar is ze ook oma van twee prachtige kleindochters. “Mijn vrije tijd met hen doorbrengen, daar geniet ik het meest van”, vertelt Jacqueline. Beide keren kon zij ook bij de bevalling en kraamtijd van haar dochter werken. “Dat is het meest bijzondere dat ik in mijn werk heb meegemaakt. Gewoon mega genieten!”

Hoe ben je begonnen in de kraamzorg?

“Achttien jaar geleden startte ik in Amsterdam met de verkorte opleiding tot kraamverzorgende. Ik vind baby’s geweldig, dus de kraamzorg was een logische keuze voor mij.

Het is een heel dankbaar beroep. Je kunt in die eerste periode na de geboorte zo veel betekenen voor een gezin. Ouders hebben hier negen maanden naar toe geleefd, dus het wordt altijd een speciale week. Elke keer weer!

Ik doe dit nog steeds met heel veel plezier. Ik vind het ook fijn dat het gevoel van betrokkenheid groot is binnen de Kraamvogel. Het is goed geregeld."

jacqueline

Waarom ben je volgens een 4-daags rooster gaan werken?

“Acht tot tien dagen achter elkaar werken ging me steeds meer tegen staan. Ik merkte dat ik minder plezier kreeg in mijn werk. Gelukkig is het bij de Kraamvogel nu ook mogelijk om volgens een 4-daags rooster te werken en dat past perfect bij mij. Ik zou niet meer anders willen!”

“Ik werk maximaal 4 dagen achter elkaar, daarna ben ik een aantal dagen vrij. Dit is afhankelijk van je contract. Gedurende de zorg wordt ik afgelost door een collega kraamverzorgende. Of ik doe zelf het tweede gedeelte van de kraamzorg, dat kan natuurlijk ook.

In de eerste vier dagen kan je zoveel doen in het gezin. Heel veel informatie geven en het begeleiden van de borstvoeding is die eerste vier dagen heel belangrijk, je bent gewoon lekker druk deze dagen”.

Wat vinden jouw gezinnen er van dat je er niet de hele kraamweek bent?

Gezinnen verwachten in eerste instantie vaak dat er maar één kraamverzorgende komt in de kraamtijd. “Als ik vertel dat er de laatste dagen een collega komt die de zorg overneemt, vinden de gezinnen het heel jammer dat ik weg ga. Toch begrijpen ze wel dat acht of tien dagen achter elkaar werken heel veel is. Dus een goede uitleg helpt, want dan begrijpen gezinnen het heel goed."

Wanneer is een kraamweek voor jou echt geslaagd?

“Ik vind het heel fijn als de borstvoeding goed op gang komt en als de baby weer aan het groeien is. En misschien wel het belangrijkste: ontspannen ouders! Als kraamverzorgende hoop je toch een bepaalde rust voor hen te creëren. En zelf vind ik het ook fijn om het huis aan kant te hebben, lekker schoon en opgeruimd.

Het loopt echt elke dag anders in de kraamzorg, dat is ook zo leuk!”

Wat probeer je ‘jouw gezinnen’ mee te geven?

“Doe met beslissingen en keuzes wat jullie zelf willen. Je krijgt als nieuwe ouders zoveel ongewenst advies en wijze raad van anderen. Toch ken jij als ouder je baby als geen ander. En heel veel knuffelen met je kindje!”

Bij ons komen werken?

Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste, deskundige collega’s. Bekijk hier onze actuele vacatures.

Staat jouw ideale vacature er niet tussen, of wil je net als Jacqueline volgens een 4-daags rooster werken? Neem dan contact op met via sollicitatie@dekraamvogel.nl om de mogelijkheden te bespreken.

Deel deze pagina