"Kraamverzorgende worden op latere leeftijd heeft zijn voordelen!"

Om kraamverzorgende te worden hoef je echt geen 20 te zijn. Ook op latere leeftijd kan je je laten omscholen voor dit prachtige vak. Na jaren in de ouderenzorg werkzaam te zijn besloot Hennie Morren (55) deze uitdaging aan te gaan. Een spannende stap die natuurlijk niet van de een op de andere dag is genomen. Inmiddels is ze bijna klaar met de opleiding en geniet ze volop van haar nieuwe baan als kraamverzorgende!

Na twintig jaar iets anders doen?
Het afgelopen jaar stelde Hennie zichzelf regelmatig de vraag of ze nog eens tien jaar in de ouderenzorg zou blijven. Of zou ze na twintig jaar toch de stap maken om nog iets anders te gaan doen? Hennie: “Ik merkte aan mijzelf dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Ook stond vast dat ik wel iets met zorg wilde blijven doen. Een vriendin van me werkt al jaren in de kraamzorg en vertelt altijd met veel liefde en passie over haar werk. Dat trok me wel, maar om nu echt die stap te maken…” Hennie bleef erover nadenken en ging zich toch eens verdiepen in de kraamzorg. “Ik werd steeds enthousiaster en na een tijdje vertelde die vriendin dat de Kraamvogel op zoek was naar Verzorgenden IG die kraamverzorgende wilden worden. Mijn interesse was meteen gewekt en ik dacht: Het is nu of nooit, grijp die kans!”

"Ik ben niet de jongste meer natuurlijk. Toch ben ik er vooral met een open mind ingegaan en zit inmiddels middenin mijn opleiding.“

Werken en leren, hoe gaat dat nu?
Hennie zag er best wel tegenop om weer naar school te gaan: “Ik ben niet de jongste meer natuurlijk. Toch ben ik er vooral met een open mind ingegaan en zit inmiddels middenin mijn opleiding. Ik vind het heel interessant en de manier van lesgeven met veel interactie spreek mij enorm aan. Ook de verschillende leeftijden in de klas ervaar ik als heel positief.” In de praktijk merkt Hennie ook dat haar leeftijd haar zeker niet in de weg zit: “Ik dacht eerst, zouden jonge moeders wel op een wat oudere kraamverzorgende zitten te wachten? Maar tot nu toe krijg ik alleen maar positieve reacties en bewonderen ze vooral dat ik deze keuze op latere leeftijd nog heb gemaakt. Dat vind ik super om te horen. Ik ervaar mijn keuze ook echt als een goede keuze en geniet weer van mijn werk. Dat is voor mij natuurlijk het belangrijkste.”

hennie

Waardering
Als kraamverzorgende krijg je veel waardering merkt ze: “Je ontvangt bijvoorbeeld veel lieve woorden en attenties aan het einde van de kraamweek. Bijvoorbeeld lieve kaartjes, bloemetjes of chocolade. Maar ook de uitspraak van een kraamvrouw dat ze de kraamweek als fantastisch, relaxt en leerzaam heeft ervaren. Of de kraamvrouw die vooraf aangaf dat ze het belangrijk vond dat iedereen zichzelf kon zijn tijdens de kraamweek. Na de week vertelde ze dat ze terugkijkt op een heel fijne kraamweek en dan denk ik: yes hier doe ik het voor!”

Van Verzorgende IG naar kraamverzorgende
Eigenschappen als Verzorgende IG die in dit werk naar voren komen zijn: empathisch vermogen, respect, rustig, zorgzaam, zelfstandig werken, goed kunnen luisteren, verantwoordelijkheid.

Deel deze pagina