"Ik probeer altijd om jonge ouders te laten weten dat ze het heel goed doen."

Het moest zo zijn, dat ik mocht kramen bij Daisy en Harun en hun dochter Zara. Wat een relaxed gezin, echt lieverds. Gezellige mensen en ze hadden altijd wat nieuws te vertellen.

Daisy was nog maar net moeder geworden. En toen de kraamvisite er was wilde ze haar familie ook graag aandacht geven, haar moeder, haar schoonmoeder. Dat was soms wel wat veel voor Daisy, zag ik. En het ís gewoon veel als je ineens vader of moeder bent. Ik probeer altijd om jonge ouders te laten weten dat ze het heel goed doen.

Kijken wat bij het gezin past

Veel pasgeboren baby’s moeten het dag- en nachtritme nog leren. Dat heeft tijd nodig. Ook Zara was ’s nachts heel erg wakker. Voor Daisy en Harun waren de nachten dan ook wel heftig. Dat kan je opbreken. Door de vermoeidheid kan soms een beetje de glans er af gaan in de kraamweek. Ik doe wat ik kan om te helpen.

"Overdag nam ik Zara soms twee uurtjes mee naar beneden, zodat Daisy en Harun konden bijslapen. Dat was goed voor hen allebei. Harun werkte die week in avonddiensten, dus hij had overdag ook zijn rust nodig.“

Ik doe dit werk al vijftien jaar met veel liefde en kan me altijd wel vormen in een gezin. Ik kijk wat een gezin nodig heeft. Zo vind ik borstvoeding prachtig. Maar het moet geen hele rompslomp worden. Daisy wilde heel graag borstvoeding geven. Maar helaas… Zara wilde niet aan de borst. Natuurlijk trek ik dan alle kasten open. Zo hebben we geprobeerd of Zara met een tepelhoedje wel van de borst wilde drinken. En samen met de verloskundige heb ik met Daisy besproken of zij een afspraak met de lactatiekundige wilde. Maar Daisy wist wat ze wilde en besloot te gaan kolven. Ik ben trots dat Daisy dat heeft doorgezet. Samen hebben we een goed ritme gevonden van kolven, voeden en Zara verzorgen.

Diane
"Deze oplossing voor het voeden paste bij haar. En dus wilde ik daarin met haar een goede weg vinden. Daar maak ik haar gezin gelukkig mee, zo geef ik hen een goede start.“

Dat is wat ik het belangrijkste vind voor een gezin. Dat zij na afloop kunnen zeggen: “Ja, dat was goed.”

De laatste zaterdag dat ik bij Diasy, Harun en Zara was, hadden ze een fotoshoot voor Zara geregeld door een bevriende fotografe. Die had allemaal spullen mee om Zara mooi op de foto te zetten. Het was heel ontspannen en gezellig. Ik heb een beetje geholpen om Zara steeds zo neer te leggen dat ze lekker lag. Ook hadden we de kachel aangezet, zodat ze het niet koud zou krijgen. Tussendoor natuurlijk even verschonen.

Voor een van de foto’s wilden ze Zara slapend in haar blootje op de trouwjurk van Daisy leggen. Dat was wel even spannend. Stel je voor dat ze net zou gaan plassen of erger nog, een spuitluier zou krijgen!

"In de jurk zat ook tule… dat zou je er nooit meer uit krijgen. Dus stelde ik voor om die foto te doen direct nadat Zara gepoept had. Dat vonden ze een goed idee. Het is een prachtige foto geworden!“
Deel deze pagina