Nationale dipdag

Vaak is er tijdens een kraamweek een (of twee) dag waarop de kraamtranen tevoorschijn komen. Geen nood, dat is heel gewoon. Kraamverzorgende Ilse noemt dat gekscherend de ‘nationale dipdag’. Lees meer over haar kraamweek.

Opstart

Als ik voor de deur sta doet een trotse papa open. Op de bank zit een trotse mama met haar dochtertje dat een dag ervoor geboren is. Het gezin heeft redelijk geslapen. De kleine meid heeft het goed gedaan!

Het meisje krijgt borstvoeding. Mama vindt het nog wel wat lastig om haar aan te leggen. Al snel meldt ze zich voor een voeding en ik help mama met het aanleggen. Ze hapt gretig en ook hoor ik haar al wel een slok nemen. Maar de tepel is wat pijnlijk.

We beginnen opnieuw met aanhappen. Ik zie dat de baby haar onderlip naar binnen zuigt en help haar door deze naar beneden te halen. Dat geeft wat verlichting. De ene borst gaat beter dan de ander. Maar het aanhappen blijft ook na een paar dagen erg pijnlijk.

Na overleg met de verloskundige gebruiken we een tepelhoedje en dat is de oplossing. Het aanzuigen gaat nu wel goed!

Luiers tellen

Om te checken of er ook genoeg voeding binnenkomt, laat ik de ouders op de momenten dat ik er niet ben de luiers bewaren. Elke dag worden het er meer. Ook is de kleine meid minimaal afgevallen, dus dat gaat goed. Wel heeft ze een erg droog huidje en smeren we haar in met kokosolie.

Papa en mama beginnen langzaam aan de nieuwe situatie te wennen en ook de verzorging gaat steeds beter. Inmiddels in deze coronatijd mag er wel weer iets van visite komen, mits alles op 1,5 meter kan (Red. ten tijde van de dan geldende coronamaatregelen). Dus komen opa en oma even kijken.

Kraamtranen

Papa doet tussendoor de boodschappen en ik verzorg het licht huishoudelijke werk. De wasmachine maakt overuren deze week! Na een paar dagen zorg, word ik vervangen door een leuke collega die het gezin verder gaat begeleiden. Dat ik wegga vindt mama best lastig en met flink gestuwde borsten komen ook de kraamtranen los…De zogenoemde ‘nationale dipdag’ is daar. Maar het gaat goed komen, ook deze mama en papa gaan het redden!

Deze kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes kraamverzorgende Ilse.

Deel deze pagina
luiers blog november.
Bewaarde luiers ter controle van de kraamverzorgende