Na een rustige aanloop loopt de borstvoeding als een trein

Kraamverzorgende Ilse neemt je in haar blogs graag mee naar haar kraamgezinnen. Deze keer blikt Ilse terug op een werkweek van afgelopen zomer. Topdrukte in de kraamzorg.

Na overleg met onze planningsafdeling help ik deze week twee gezinnen in dezelfde woonplaats. Als ik het eerste adres gevonden heb en voor de deur sta komt op dat moment ook de verloskundige aangewandeld. Een snelle kennismaking met het gezin en daarna meeluisteren met wat de verloskundige met het gezin bespreekt.

Bloedverlies

Mevrouw is een dag geleden bevallen; thuis, omdat het zo snel ging. Na de bevalling zag het er bijna naar uit dat het ziekenhuis toch nog in beeld kwam door te veel bloedverlies. Gelukkig stopte het bloeden op tijd. De kraamvrouw is door het vele bloedverlies nog wel wat licht in haar hoofd bij het opstaan, dus dat wordt echt rustig aan doen deze week.

Misselijk

Omdat ik twee gezinnen draai ben ik bij dit gezin de ene dag ‘s ochtends en de andere dag ‘s middags. Het gezin vindt alles prima, dus dat is ontzettend fijn. Hun kleine meisje heeft een redelijke eerste nacht gemaakt, maar wil nog niet goed uit de borst drinken. Ze is nog te moe en te misselijk. Dit hebben veel baby’s de eerste 24 uur. Heel logisch eigenlijk, wij eten ook niet als we misselijk zijn. We geven de kleine meid een schone luier en veel rust, lekker bij papa of mama.

Wassen

Het is deze week erg warm in Nederland en we leven meer beneden omdat het daar koeler is. Papa is steeds druk met de was en ik vraag hem of dat zijn normale taak is of dat hij dit nu speciaal doet in de kraamweek. Hij antwoordt dat hij de was normaal nooit doet, maar hij vindt het eigenlijk best leuk om te doen.

Resultaat

We proberen de kleine meid elke drie uur bij mama aan de borst te leggen, maar ze heeft nog steeds geen trek. Dus ik leer mama de borst met de hand af te kolven en een paar druppels op een lepeltje op te vangen en dit aan haar dochtertje te geven. De kleine meid is wel wat afgevallen, maar dat is niet zo gek. Op dag drie is de misselijkheid weg en gaat ze goed uit de borst van mama drinken. Het resultaat is de volgende dag al zichtbaar op de weegschaal, ze is al weer twintig gram gegroeid. De plasluiers worden langzaam meer en voller en ook hebben we inmiddels overgangsontlasting.

Kolven

We hebben een kolf geregeld om de ergste druk van mama haar borsten af te halen, de kleine meid kan hierdoor ook beter aanhappen. Het badje vindt de kleine meid heerlijk en papa en mama oefenen dagelijks met de zorg. Mama voelt zich steeds beter en ook de borstvoeding en melkproductie lopen goed. Tussendoor kolft mama de voeding af om een voorraadje op te bouwen voor in de vriezer en ook daar wordt al een mandje mee gevuld. De stapels luiers liggen elke dag al klaar om gecheckt te worden en de laatste dagen is dat niet eens meer nodig.

Het gaat goed, de kleine meid groeit en papa en mama beginnen hun draai te vinden in de zorg voor hun kleine meisje. Op dag acht is het daarom weer tijd om afscheid te nemen. Ook deze papa en mama redden het zonder mij. Met een lief bedankpresentje en een kaart met lieve woorden verlaat ik het gezin.

Deze kraamvogel vliegt weer door…
Groetjes van kraamverzorgster Ilse

Deel deze pagina