Kraamweek bij voorkeursgezin

Kraamverzorgende Ilse neemt je in haar blogs graag mee naar haar kraamgezinnen.

Foto Joes blog.

Als ik voor de tweede keer door een gezin wordt gevraagd, voel ik me altijd wel "vereerd". Aan de andere kant is het ook een soort "wandelen op een tijdbom". Dit geldt ook voor dit gezin; de zwangerschap bleek uiteindelijk een verrassing die ze nooit meer verwacht hadden.

Twee dagen voor de bevalling sprak ik de aanstaande vader nog, en hij zei tegen me: "We proberen dit keer zo dicht mogelijk bij de uitgerekende datum te komen."

Vroege start

Hun oudste kind, inmiddels 7 jaar oud, kwam een maand te vroeg, en daarna hadden we een behoorlijk turbulente kraamweek met vele complicaties en voornamelijk zorg in het ziekenhuis. Twee dagen na mijn ontmoeting met de aanstaande vader krijg ik een appje met het bericht:

‘’De baby is vannacht geboren, we komen straks naar huis.’’

Het is mijn startdag en ik heb net een ander gezin toegewezen gekregen. Dat betekent dus weer een week van dubbele diensten draaien om iedereen van zorg te kunnen voorzien, en in de zomerperiode zijn er veel baby's die allemaal tegelijkertijd geboren willen worden...

Middaguren

En zo gebeurde het. 's Middags kom ik aan bij het gezin, waar het huis al flink versierd is met blauwe vlaggetjes. De deur staat al open, dus kan ik zo naar binnen lopen. Mama zit lekker op de bank met haar pasgeboren zoon, en papa is alweer druk in de weer met andere dingen.

Ik feliciteer hen en luister naar het verhaal van de bevalling. Deze week zal ik dus weer dubbele diensten draaien, en het gezin stemt in met zorg tijdens de middaguren.

De vorige keer hebben we er alles aan gedaan om de borstvoeding op gang te brengen, met als gevolg later een overproductie. Dat gaan we dit keer anders doen. We gaan op vraag voeden en niet extra kolven.

Grote bink

De kleine man doet al heel goed zijn best aan de borst, maar is ook nog wat misselijk, dus we zien wel wat de dag brengt. Hij heeft nog wat reserves. Grote broer komt ook snel kijken en is maar wat trots!

Hij wil graag helpen, maar doet ook op zijn tijd zijn eigen dingen zoals computerspelletjes of lekker buiten spelen. Het is dan ook extra leuk dat het kleine, te vroeg geboren mannetje van 7 jaar geleden nu alweer een hele bink is geworden.

Om de dag gaat de kleine man in bad en tussendoor weeg ik hem. Hij is bijna niet afgevallen, dus hij doet het goed op de slagroom van zijn mama. Mama doet ook rustig aan en neemt op zijn tijd haar rust. Ook als ik 's middags kom, stuur ik haar nog even naar bed zodat ze lekker uitgerust is als de visite komt.

Papa regelt zijn eigen dingen wat betreft de huishouding en we verdelen de andere taken.

De tijd vliegt voorbij

Alles loopt zo lekker door en tussendoor zitten we nog heerlijk te kletsen en maak ik nog fruitcreaties voor het hele gezin.

De borstvoeding loopt goed en de kleine regelt een beetje zijn eigen schema. We merken wel dat hij veel behoefte heeft aan zuigen. Daarom krijgt hij nu ook een speentje voor de momenten tussen de borstvoeding door.

De week is weer voorbij gevlogen en ondanks dat het voor mij met twee gezinnen best wel lange dagen waren, voelt het ook weer niet zo.

Op dag 8 is het alweer tijd om afscheid te nemen, want ook dit gezin gaat het weer redden zonder mij.

Deze kraamvogel vliegt weer door…
Groetjes van kraamverzorgster Ilse.

Deel deze pagina