Kleine ukkepuk

Kraamverzorgende Yvonne kraamt bij een alleenstaande mama. Liever heeft mama geen vreemde in huis, dus ze kiest voor minimale zorg. Al gauw voelt Yvonne als ‘eigen’ in plaats van als ‘vreemde’. Je leest hier hoe de kraamweek verliep.

Dag 1, 19.00 uur: Ik word gebeld voor een opstart. Bij een alleenstaande mama die vanmiddag bevallen is van een dochter. Het kleine meisje weegt 2.215 gram en mag mee naar huis. Mama wil minimale zorg. Later begrijp ik, dat ze opzag tegen een vreemd iemand in huis.

Dag 1, 20.00 uur: Ik kom aan. Wat een kleine ukkepuk ?. Ze heeft nog geen zin om te drinken. Met wat moeite drinkt ze 5 milliliter uit het flesje. Haar temperatuur is aan de lage kant. Lekker buidelen dus. Ik geef mama het advies om de verloskundige te bellen als ze zich vannacht zorgen maakt over de temperatuur.

Dag 1, 00.00 uur: Ik ga naar huis; lekker slapen.

Dag 2: De kleine ukkepuk heeft qua temperatuur de hele nacht tussen 36,1°C en 36,4°C gezeten. Mama heeft de verloskundige niet gebeld. Ook het drinken ging matig. Gelukkig drinkt ze nu een flesje en gaat ze lekker buidelen bij mama. Ondertussen komt de verloskundige langs en we bespreken samen het beleid. De verloskundige zwaait weer af. Na uurtje check ik de temperatuur. Ondanks het buidelen is ze gezakt naar 36,1 °C. Omdat het kleine meisje wakker is, geeft mama haar op mijn advies 10 cc extra voeding. Ze drinkt gretig en ik pak mijn wollen vest uit de auto voor extra warmte. Ondertussen bel ik de verloskundige. Zij wil het kleine meisje insturen naar het ziekenhuis. Ik vraag of we het nog een uurtje kunnen aankijken, omdat we net extra voeding hebben gegeven en mijn wollen vest gebruiken voor extra warmt. Ze vindt het goed, maar verwacht er niet veel van. Weer een uur later blijkt de temperatuur opgelopen te zijn naar 37,1°C. Wat fijn!

Met de afgesproken uren voor minimale zorg red ik het niet, dus ik blijf -tot geruststelling van mama- wat langer vandaag en ook de komende dagen. Als ik naar huis ga, laat ik mijn wollen vest achter, daar ‘woont’ het kleine meisje in.

Kleine ukkepuk

Dag 5: De groei zit er lekker in. Het kleine meisje drinkt haar flesjes (40 milliliter) leeg en ze houdt het langer warm met behulp van het vest en de kruik. Ook meldt ze zichzelf regelmatig voor een voeding. Ik ben zo ontzettend trots op deze stoere mama en haar kleine meisje. Dit is echt genieten; ik krijg hier enorm veel energie van. En die vreemde dame in huis voelt ondertussen als ‘eigen’.

Die vreemde dame in huis voelt ondertussen als eigen
Beschuit met muisjes
Yvonne
Kraamverzorgende

Dag 8: Ik sluit hier vandaag met een gerust hart af. Het kleine meisje is bijna op geboortegewicht. Ze drinkt nu 50 millimeter per fles. Ze houdt haar temperatuur rond de 37°C, met een wollen dekentje en de kruiken.

Mama en opa en oma bedanken me voor de goede zorgen, samen met een lief kaartje en cadeautje. Ze kijken terug op een goede, relaxte kraamweek. Ik ga tevreden en voldaan door naar mijn volgende kraamgezin. Een baby van 3.800 gram, wat een contract met de kleine ukkepuk van 2.215 gram.

Groetjes van kraamverzorgende Yvonne.

Meer lezen?

Lees de ervaringen van onze kraamverzorgenden

Deel deze pagina