Hulp van grote zus

Weer een nieuwe kraamweek voor kraamverzorgende Ilse. Ze krijgt veel hulp van een trotse grote zus.

Tijd voor een nieuwe werkweek; na enkele rustige wachtdagen gaat de telefoon en mag ik naar een gezin, dat gisteren uitgebreid is met kleine Silvano. Papa doet de deur voor me open en achter hem staat trotse grote zus Kiara. Ze is net twee jaar.

Mama ligt boven heerlijk in haar bed, samen met haar kersverse zoon. Grote zus kruipt er meteen bij, wil hem vasthouden en geeft hem steeds kusjes. Ze is hélemaal verliefd!

Ze is helemaal verlief!
Kraamverzorgende Ilse
Ilse
Kraamverzorgende

Mama werd flink overvallen door de snelheid van deze tweede bevalling. Het plan was om in het ziekenhuis te bevallen, maar alle ziekenhuizen in de buurt lagen vol met bevallende vrouwen. Dit gezin moest daarom uitwijken naar een totaal andere regio. Gelukkig kwamen ze net op tijd aan. De bevalling ging soepel, Silvano komt kerngezond ter wereld en na een paar uur mocht het gezin weer naar huis. Midden in de nacht was het; bij thuiskomst probeerden ze samen nog een paar uurtjes te slapen.

Lekker rustig aan

Nadat ik met grote zus een ontbijtje voor mama gemaakt heb, gaat mama douchen. Tussendoor meldt de kleine man zich voor een voeding. Het badje slaan we vandaag nog even over, we doen het lekker rustig aan. Tussendoor komt de verloskundige even kijken hoe het gaat.

Nadat ik samen met papa de boel beneden opgeruimd heb, is het tijd voor grote zus Kiara. We lezen boekjes, tekenen en koken lekkere dingen in haar keukentje. Na de lunch rusten mama, papa en de kleine man samen in het grote bed en ga ik met Kiara wandelen. Het is heerlijk weer, dus even naar de speeltuin is voor ons beiden een feestje.

Blog KV Ilse - Hulp van grote zus
Silvano en zijn grote zus Kiara

Knuffels en kusjes

‘s Middags na het slapen mag grote zus mee met oma, om een nachtje te logeren. Zo kunnen mama en papa nog even bijkomen. De dagen erna helpt Kiara met alles mee, van voetjes stempelen tot het verschonen en haar broertje in bad doen. Kiara doet heel voorzichtig water over zijn buikje en wast hem heerlijk. Het navelklemmetje op zijn buik vindt ze nog wel wat raar… Tussen het helpen door, geeft ze haar kleine broertje veel knuffels en kusjes.

Ik heb niet melk

Op de vijfde dag krijgt de kleine Silvano de gehoortest en de hielprik en ook dat is voor grote zus spannend en interessant. Maar haar broertje is heel stoer en geeft geen kik. Als ze hem daarna weer even mag vasthouden, begint hij te zoeken naar eten en probeert ze hem haar ‘borst’ aan te bieden maar zegt al snel: “Ik heb niet melk, je moet naar mama.”

De week verloopt razendsnel en zowel mama als de kleine man doen het goed en worden steeds sterker! De laatste drie dagen word ik afgelost door een collega, maar ook dat komt helemaal goed! Met een bos bloemen in de hand zwaai ik het gezin uit.

Deze kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgende Ilse van der Does.

Meer lezen?

Lees de ervaringen van onze kraamverzorgenden

Deel deze pagina