Hondenzus

Voor kraamverzorgende Ilse is het weer tijd voor een nieuwe werkweek en na een rustige nachtwacht gaat de volgende ochtend haar telefoon.

Er is een gezin voor mij en over een uurtje of twee verwachten ze mij. Als ik aan kom rijden wapperen er al vrolijke roze vlaggetjes en ballonnen aan het tuinhek. Vanuit de woonkamer krijg ik een gebaar om binnen te komen via de achterdeur. Een vrolijk hondenvriendje komt de hoek om en begint mij te besnuffelen. Mama zit op de bank in de woonkamer. Papa is even naar zijn bedrijf achter hun huis om zijn kersverse dochter te showen.

Klein zusje

Ik vraag aan mama hoe de bevalling geweest is en ze begint te vertellen. Het is een lange dag geweest en uiteindelijk is het een keizersnede geworden. Na een kort verblijf in het ziekenhuis is het gezin gisteravond al thuis gekomen, maar kozen ze ervoor geen gebruik van de kraamzorg-opstart te maken. Ondertussen komt papa binnen met zijn dochter. De hond springt op en gaat meteen snuffelen en likken aan haar “kleine zusje”. Ze is erg zorgzaam, volgt haar overal en ook bij het verschonen komt ze erbij om kijken.

Te pas en te onpas

Mama heeft een behoorlijk jasje uitgedaan maar voelt zich redelijk. Ook met de borstvoeding gaat het goed, ik hoor de kleine meid al slokken nemen. Tijd voor een badje en dat doen we in de woonkamer op de grote tafel. De kleine meid is minimaal afgevallen en doet het goed. Mama gaat lekker met haar kleine meisje op het bed in de woonkamer liggen. Er komt te pas en te onpas visite langs, geplande bezoekjes maar ook wel mensen die even om een hoekje komen kijken. De koffiepot loopt meerdere malen per dag. Na de visite, het middageten en de voeding gaan papa en mama lekker boven slapen en blijft de kleine meid bij mij beneden.

Schattig

Grote hondenzus houdt elke beweging van de kleine meid in de gaten. Meerder malen springt ze zachtjes tegen de box om even te kijken. Het is wel heel schattig om te zien. Na het middagslaapje een rustige opstart voor papa en mama, met een heerlijke smoothie en koffie en thee.

Hondenzus

Ritme oppakken

De week vliegt, met mama gaat het steeds beter en ook de kleine meid doet het heel goed. Wat extra zorguren en -dagen om nog wat extra aan te sterken. Dit is heel fijn om langzaamaan het ritme zelf weer op te pakken. Als kraamcadeau heeft het gezin van opa en oma een elektrische bakfiets gekregen en papa is er maar wat blij mee. Hij gaat dagelijks een rondje -en soms wel twee- op pad om boodschappen te doen. Tussendoor komt er regelmatig weer even iemand langs met een kaartje of cadeautje.

Papa is de hele week lekker thuis en het is prachtig weer, dus de laatste dagen gaat papa -als mama slaapt- een blokje om met zijn dochter. Als mama wakker is loopt het gezin samen al een klein rondje. Op dag tien sluiten we de kraamweek af. Deze mama en papa gaan het zeker redden zonder mij!

Deze kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgster Ilse van der Does.

Deel deze pagina