Het wordt een prachtige nacht

Kraamverzorgende Linda wordt gebeld door een collega van de planning: een bevalling in Amersfoort. Het wordt een prachtige nacht.

Ik kom rond half 12 in de avond aan. Bij binnenkomst is het chaos. Verloskundige Marije is er, bevalfotograaf Jessica is net vijf minuten voor mij binnengekomen en in de keuken staat -denk ik- oma om de twee honden op te halen. De bank in de woonkamer is deels uit elkaar gehaald en het bevalbad is neergezet en wordt gevuld met een slang vanuit de keuken. Ik stel me voor aan de verloskundige en de fotograaf en ook aan vader Roelof. Moeder Lisse is in haar eigen wereld, mijzelf voorstellen heeft nu geen toegevoegde waarde.

De badkamer is beneden en daar vul ik de waterkoker om kruiken klaar te maken. Dit is ook het moment waarop ik besluit om dit op te schrijven, omdat ik denk dat dit een prachtige bevalling gaat worden.

De muziek staat aan, we horen onder meer Coldplay. Lisse in het bad, Roelof ernaast. Fotograaf Jessica maakt af en toe een foto, verloskundige Marije support heel subtiel. Roelof heeft ineens zin in thee en dat is natuurlijk snel gemaakt. Ook leg in mijn telefoon aan de lader. Rond 00.15 uur worden de weeën intenser en Marije begeleid nog steeds op afstand. Al die tijd maar één keer het hartje van de baby geluisterd en daarna alleen maar Lisse het vertrouwen gegeven dat zij op haar kunnen moet vertrouwen; volg je lichaam, luister naar je lichaam. Ik stop mijn telefoon weer in broekzak, want ik denk ‘m snel nodig te hebben om het geboortetijdstip te noemen.

Er komt een oerkracht vrij en om 00.23 uur begint Lisse met persen, Marije kijkt toe en zegt: ik zie haar. Roelof zijn reactie: Nou, Wolff en Lotus waren zo kaal als een biljartbal. Jessica maakt geluidloos haar foto’s en ik sta ernaast. Lisse en Roelof zijn wat mij betreft in hun eigen bubbel.

Om 00.27 uur wordt er een prachtig mannetje met een zwarte bos haar geboren: Stig Atlas, roepnaam Atlas. Hij wordt direct omarmd met zoveel liefde. En verbazing van Lisse en Roelof: hij heeft haar, hoe kan dat nou? Vervolgens genieten Lisse en Roelof intens van dit moment, Marije checkt het bloedverlies wat lastig is als iemand in bad bevalt. Maar ook hier is er alle vertrouwen. Om 01.04 uur wordt de placenta geboren.

Na drie kwartier is het handig, dat Lisse uit bad komt om te kijken of er gehecht moet worden. Atlas gaat huid-op-huid bij papa buidelen en de placenta verhuist mee in een mengbeker uit het keukenkastje. Want de navelstreng is nog niet doorgeknipt. Roelof geniet van zijn zoon en vraagt om een bodempje Whisky. Dat is dan dubbel genieten

Na wat duizeligheid, drinken van appelsap en het eten van een banaan lukt het Lisse om uit bad te komen. In twee stappen is ze bij de bank en kan daar gaan liggen en verder bijkomen. Atlas verhuist weer naar mama en vindt snel de borst. Ondertussen checkt Marije of er hechtingen nodig zijn, dit is niet het geval. Fotograaf Jessica maakt de foto van een blote Atlas, nog vast via de navelstreng aan de placenta. Een prachtig moment.

Uiteindelijk volgen de controles door Marije van Atlas, hij wordt helemaal goedgekeurd. Er wordt verder geknuffeld en genoten. Om 3.30 uur heb ik een gedouchte mama boven in haar bed. Ik kies ervoor om niet meer dan hoogst noodzakelijke uitleg te geven en stap met een prachtige ervaring rijker de auto in. Niets mooier dan op een bijna verlaten snelweg naar huis te rijden, wetende dat er een warme plek in mijn bed wacht.

Deel deze pagina
Badbevalling