Een kraamweek op korte afstand

Kraamverzorgende Ilse werd gevraagd om bij haar eigen buren te komen kramen. Luxer kan het qua reisafstand natuurlijk niet. Erg leuk voor Ilse -en haar buren natuurlijk- om aan dit verzoek te kunnen voldoen!

Het is al een week na haar uitgerekende datum, mijn buurvrouw gaat naar de verloskundige om haar baarmoeder te laten strippen (het losmaken van de vliezen rondom de baarmoedermond om de bevalling op te wekken). Het werkt. De bevalling begint. Ik krijg een update van de buurman. Ik heb nachtdienst, dus ik ga op tijd mijn bed in. Ik word opgeroepen, maar niet voor de buurvrouw. Na mijn inzet probeer ik nog een paar uurtjes slaap te pakken, maar de telefoon gaat opnieuw. Het is de buurman, ik mag komen. Snel de kleren aan, mijn brood -ligt al gesmeerd klaar- wegwerken en naar de buren.

Interessant

Als ik binnenkom is de kleine man net geboren, razendsnel ging het laatste stuk! Aan mij nog de eer om de placenta geboren te zien worden. De kraamvrouw is helemaal uitgeteld en ligt bij te komen met de kleine man op haar borst, grote zus van vier hobbelt overal tussendoor. Oma probeert haar af te leiden, maar alles is veel te interessant…

Gouden uur

Na het ‘even bijkomen’ is het tijd om de kleine man na te kijken en te wegen. Dit doet de verloskundige. Daarna vraag ik papa om de nieuwste telg van de familie aan te kleden en ik help hem daarbij. Als laatste geeft de verloskundige de kleine man nog wat vitamine K in zijn mondje. (Dit is een bloedstolling-vitamine, met een hoeveelheid voor de eerste week, vanaf de achtste dag gaat het gezin hier verder mee.) Dan is het tijd om de kleine aan de borst te leggen; binnen het eerste uur noemen wij dit het gouden uur omdat de baby dan heel wakker en alert is en graag richting borst kruipt.

Lekker douchen

We laten het gezin even een momentje met rust met wat te eten en te drinken; samen met de verloskundige ga ik naar beneden. Beiden vullen we gegeven in en drinken een kop koffie. Vervolgens is mama aan de beurt om lekker te douchen en als papa even bij haar blijft verschoon ik snel het kraambed. Na het douchen komen opa en de oudste zoon van de kraamheer binnen met een mand vol cadeaus.

Borstvoeding loopt niet

Mama voelt zich elke dag een stukje beter, maar de borstvoeding loopt nog niet zo lekker. De kleine man heeft moeite met de tepel te pakken en we gebruiken tijdelijk een tepelhoedje. Ook is er een dubbele kolf gehuurd om de melkproductie op gang te brengen. Het blijft een strijd, mama heeft genoeg melk maar de kleine man weigert aan te happen. Inmiddels is hij ook flink afgevallen, dus in overleg met het gezin en de verloskundige geven we hem afgekolfde melk met een flesje. Wel elke keer weer proberen aan de borst, maar de kleine weigert.

Vaderdag

Het is deze week ook Vaderdag, dus maak ik een leuke collage van de kindervoetjes met vingerverf. Grote zus van vier gaat naar school en af en toe breng en haal ik haar ook. Papa gaat tussendoor nog even werken, maar is ook veel thuis. De week vliegt om. Mijn vakantie start halverwege de kraamweek maar ik ga pas de week erna echt weg, dus we doen deze week in zeven dagen in plaats van acht. Daarna komt oma een weekje helpen. Afgekolfde melk in een flesje geven gaat nu goed en de kleine man heeft zijn groei weer ingezet. Na zeven gezellige dagen zeggen we elkaar “gedag” en kan mijn vakantie beginnen.

Deze kraamvogel vliegt weer door...

Groetjes van kraamverzorgster Ilse.

Deel deze pagina
Buren