Een kraamweek met “Pipi Mannek”

Kraamverzorgende Ilse neemt je in haar blogs graag mee in haar belevenissen bij verschillende kraamgezinnen.

Het is weer een ware “babyboom” bij de Kraamvogel! Een klein meisje is de avond ervoor in razendsnel tempo geboren. Wat van te voren leek op een rustige start, bleek uiteindelijk een bijzonder drukke werkweek voor mij te zijn.

Boerderij

Wanneer ik de volgende dag het erf van het gezin oprijd, moet ik even zoeken naar de ingang omdat het een gedeelde boerderij is. Maar gelukkig ziet papa mij aankomen en opent de deur voor mij. Een vrolijk hondenvriendje komt mij kwispelend tegemoet. Mama ligt boven in bed met de kleine meid die nog een beetje misselijk voelt. Opa is ook net binnengekomen om zijn kleindochter te bewonderen.

Na een snelle kennismaking wil mama graag naar beneden, want “grote broer” van bijna 2 jaar oud is onderweg en gaat voor het eerst zijn zusje bewonderen. Apetrots en helemaal verliefd is hij op zijn kleine zusje. Bovendien krijgt hij namens zijn zusje een mooi cadeau in de vorm van een boerderij waar hij heerlijk mee kan spelen. Daar begint hij dan ook meteen mee. Ondertussen vertellen mama en papa hun verhaal aan oma en de opa’s onder het genot van koffie en gebak.

Borstvoeding

In de tussentijd ruim ik even wat spullen op en zet ik een was aan. Mama wil graag borstvoeding geven, maar niet ten koste van alles. Vorige keer moest er heel wat uit de kast gehaald worden om de borstvoeding op gang te krijgen bij grote broer. Maar deze keer blijkt na een aantal dagen dat het makkelijker gaat. De kleine meid hapt ook nog eens goed aan. Het blijkt een natuurtalentje te zijn!

Grote broer helpt papa met van alles en nog wat, zoals het verzorgen van de beestenboel rondom het huis en op schoot zitten bij papa op de zitmaaier. Hij geniet op zijn manier en alles wordt weer nagespeeld als hij thuis is. Regelmatig komt er visite en ‘s middags gaat het hele gezin lekker naar bed.

‘Waar is ze?’

Vanwege de drukte werk ik ook bij een ander gezin naast dit gezin, dus wissel ik beide gezinnen af tussen de ochtend en de middag. Mama geniet van alles en is blij dat het goed gaat met de borstvoeding. Tussendoor run ik het huishouden. Papa doet de boodschappen en zorgt voor het eten. De wasmachine maakt overuren.

De fijne was hang ik op het rekje in de schuur en ruim ik later weer op. ‘s Middags hoor ik een andere stem en hoor ik “waar is ze?” Het blijkt de achterbuurvrouw te zijn die haar was komt ophalen, die ook op hetzelfde rekje hing. Ik had die was ook opgevouwen. Oeps!

Alles samendoen

Grote broer helpt graag bij de verzorging van zijn zusje: verschonen, in bad doen en samen in het grote bad gaan vind hij een waar feestje. Tussendoor mag hij als rustmoment even op de iPad filmpjes kijken of samen boekjes lezen. “Pipi Mannek” (Jip en Janneke) is dan zijn favoriet. Samen met zijn zusje filmpjes kijken is extra leuk wanneer ze allebei in hun kinderstoel zitten. Dan vertelt grote broer op zijn manier de verhaaltjes weer na.

De week vliegt voorbij en op dag 8 is het alweer tijd om afscheid te nemen van het gezin. Dit gezin gaat het prima redden zonder mij!

Deze kraamvogel vliegt weer door…
Groetjes van kraamverzorgster Ilse.

Deel deze pagina