Een kraamweek met een volle bingokaart

Weer een nieuwe werkweek voor kraamverzorgende Ilse. Deze keer in haar eigen dorp, bij een bekende. Lekker op de fiets naar haar werk dus!

De baby liet behoorlijk op zich wachten en werd bijna twee weken later dan gepland geboren. Het was geen makkelijke bevalling; de kleine man zat behoorlijk klem en werd met behulp van de vacuümpomp geboren. Hij heeft daardoor meerdere vochtbulten op zijn hoofd -ook wel cefaal hematoom genoemd. Het gevolg is, dat hij de eerste week behoorlijke hoofdpijnen heeft. Ook mama heeft een behoorlijk jasje uitgedaan en blijft daarom nog wat extra dagen in het ziekenhuis. Net voordat mama en zoon naar huis mogen, krijgt mama flinke huiduitslag. Het jeukt behoorlijk. In het ziekenhuis wordt een kweek genomen om te kijken wat het kan zijn. Gelukkig mogen mama en haar kersverse zoon wel na vijf dagen lekker samen naar huis.

Bingo 1

Hulptroepen

Mama is alleenstaande moeder, dus hulptroepen worden vanuit alle hoeken ingeroepen. Als de kraamverzorgende niet aanwezig is, staan famlieleden en vrienden paraat. Ook ’s nachts is er altijd iemand die blijft slapen.

Nieuwe huisgenoot

De kleine man begon met borstvoeding, maar viel te veel af. Uiteindelijk is er gekozen om over te stappen op kunstvoeding via de fles. De kleine man doet het hier heel goed op en tussen de voedingen door ligt hij heerlijk bij zijn mama. Twee kattenvriendinnetjes komen ook met regelmaat even kijken, eerst op afstand en later durven ze steeds dichterbij hun nieuwe huisgenoot te komen.

Ups and downs

Het is erg warm deze week en op de bovenwoning stijgt de temperatuur ook erg snel. Mama heeft heup- en bekkenklachten, die maar niet afnemen. Ze heeft vooral veel pijn aan haar heup. Na overleg de fysiotherapeut ingeschakeld en deze komt dezelfde dag nog langs. De heup wordt ingetaped en er wordt gestart met loopoefeningen, ook op de trap. Mama is erg verdrietig over alles wat er gebeurd is, maar gelukkig kan ze er goed over praten met vrienden en ook met professionals. En tussendoor geniet deze trotse mama heerlijk van haar zoon. Wat zou het fijn zijn als je als nieuwbakken mama de verzorging van je zoon helemaal zelf kan doen zonder dat je hulp nodig hebt van anderen in de nacht en ook overdag.

Kweekuitslag

De uitslag van de kweek blijkt 'puppp' te zijn (in het Engels: Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy). Dit is een hevig jeukende zwangerschapshuidziekte met talloze bultjes, ook in de vorm van galbulten over het hele lichaam. Een menthol- en hormooncrème helpen hier tegen of tabletjes tegen hooikoorts. In de tussentijd oefenen we elke dag een stukje meer met het badje, samen douchen, boven slapen en zelfstandig de kleine man verzorgen. Elke dag gaat het een stukje beter.

Bingo2

Bingo!

De pijnlijke heup blijkt een slijmbeursontsteking te zijn en intapen werkt goed voor de ondersteuning. Verder moet de ontsteking vanzelf over gaan. De bingokaart met kwaaltjes is inmiddels vol. Tijd voor herstel!

Powermama

Aan het einde van de weer gaan mama en zoon voor het eerst naar buiten. Met de kleine man in de draagzak gaat mama met de trap naar beneden. Beneden zet ik de kinderwagen neer voor een klein blokje om. Letterlijke stappen vooruit! Omdat mama goed verzekerd is, kunnen we extra kraamzorg bieden. Heel fijn, om ook het vertrouwen van deze powermama te laten groeien. In de tussentijd doet de kleine man het top en groeit als kool!

Aan deze waardevolle week -met een lach en een traan- komt aan z’n eind. Moeder en zoon gaan het zeker weten redden zonder mij en met lieve bedankpresentjes zwaai ik dit topteam uit!


Deze kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes kraamverzorgster Ilse van der Does.

Deel deze pagina