Een kraamweek met een hondenvriendje die niets wil missen!

Kraamverzorgende Ilse neemt je in haar blogs graag mee in haar belevenissen bij verschillende kraamgezinnen.

Het is weer tijd voor een nieuwe werkweek, en ditmaal valt deze samen met een weekend met feestdagen. Na een dag vol spanning en verwachting, gaat eindelijk de telefoon over en krijg ik de kans om naar een gezin te gaan waar zojuist hun eerste kindje ter wereld is gekomen.
Bij mijn aankomst wordt de deur geopend door de kersverse vader. Hij heeft er speciaal voor gezorgd dat de voordeur voor mij wordt geopend, aangezien de meeste mensen via de achterdeur naar binnen gaan.

Hondenvriendje

Een hondenvriendje komt enthousiast op me afgerend. Nadat ik me heb voorgesteld aan mama, ga ik naast haar zitten. Meteen duikt de hond op mijn schoot... hij wil geen enkel moment missen. Ook het kattenvriendje waagt af en toe een nieuwsgierig bezoek, maar alles lijkt hem nogal spannend. Mama is nog aan het bijkomen. Het hele gebeuren is zo snel gegaan!

Aan de borst

De kleine man ligt tevreden in de box te slapen. Mama wil graag borstvoeding geven, maar houdt ook wel van een wijntje. Gecombineerd is dan de voorkeur. Natuurlijk moet de voeding eerst op gang komen.
Wanneer het tijd is om de kleine man te verschonen en aan de borst te leggen, doet hij zijn best. Helaas heeft hij nog niet voldoende grip rond de tepel. Tijdelijk gebruik ik een tepelhoedje om te helpen. Dit blijkt meteen effectief te zijn. Hij raakt snel gewend aan de techniek, hoewel hij nog geen beloning heeft gekregen. Mama is echter teleurgesteld in het wijntje, na negen maanden zonder alcohol. Twee slokken waren genoeg.

Alert blijven

De kleine man doet het goed aan de borst, maar wordt snel weer slaperig. We moeten hem stimuleren om door te gaan, aangezien hij nog geen beloning heeft ontvangen. Ik bereid wat voeding voor in een spuitje en plaats een dun slangetje in zijn mondhoek terwijl hij aan de tepel zuigt. Nu krijgt hij voeding binnen en wordt hij alerter. Het werkt dus! Nu zet hij zich meer in. Tijdens het voeden schakelen we af en toe een borstkolf in om de melkproductie te stimuleren. Slechts enkele druppels zijn de opbrengst, die we aan de kleine man geven. Elke druppel is kostbaar voor hem!

De kleine man geniet van zijn bad en wanneer mama hem op dag 3 zelf in bad doet, zijn we allemaal aanwezig in de badkamer. Zelfs het hondenvriendje kijkt toe, nieuwsgierig naar wat er gaande is. Hij wil niets missen!

Even bijkomen

Mama neemt 's middags even rust boven, terwijl papa beneden knuffeltijd heeft met de kleine man. Na het dutje krijgen komt er meestal bezoek om de pasgeborene te bewonderen. Ik zorg voor drinken en beschuit met muisjes voor de gasten. Tussendoor bereid ik een fruitcreatie voor mama, terwijl papa liever iets anders kiest.

Stofzuigen

In de tussentijd neem ik wat licht huishoudelijk werk op me, waarbij vooral de wasmachine overuren draait. Stofzuigen blijkt een uitdaging, want het hondenvriendje gaat tekeer tegen de stofzuiger. Dus benut ik de momenten waarop hij buiten is of boven. De kleine man doet het goed, en zijn mama en papa ook. Na een dag vol emoties (er zijn veel gebeurtenissen geweest) en het gemis van twee oma's, is de vermoeidheid voelbaar.

De melk stroomt

De sluizen gaan open en de borstvoeding komt nu goed op gang. Mama geeft de voorkeur aan gecombineerde voeding, dus ik kolf af en indien nodig vullen we aan met kunstvoeding. Zo kunnen we precies zien wat de kleine man binnenkrijgt, en dat brengt geruststelling! Het gaat goed en ik neem met een gerust hart afscheid van mijn zorgtaken. Een collega zal mijn plaats innemen voor de komende tweeënhalve dag.

Deze kraamvogel vliegt weer door…
Groetjes van kraamverzorgster Ilse.

Deel deze pagina