Een kraamweek in overleg

Kraamverzorgende Ilse neemt je in haar blogs graag mee in haar belevenissen bij verschillende kraamgezinnen

Drukte bij de Kraamvogel! Veel collega’s zijn met vakantie en er is tekort aan personeel binnen de zorg. Dus dubbele dienst deze week.

Trotse familie

Wanneer ik bij het gezin voor de voordeur sta en aanbel, doet een trotse papa open die al blij is dat iemand komt helpen. Ik ontvang een warm welkom en loop de kamer in waar een trotse mama zit samen met haar pasgeboren zoon. Een trotse oma is ook in de kamer aanwezig en een langharig kattenvriendje ligt comfortabel van een afstand alles te bekijken.

Om en om

Mama heeft een pittige bevalling gehad en weet eigenlijk niet hoe ze op dit moment moet zitten. Ze heeft niet veel slaap gehad. Ze vertelt haar verhaal en er is inderdaad heel veel gebeurd in een korte tijd! Ik vertel dat ik voor het gezin kom zorgen deze week, maar dat het dus wel halve dagen worden. ''Maakt niet uit,'' zegt het gezin: ''we zijn al blij dat er iemand komt, want wij zijn leek op dit gebied”. In overleg, ondersteun ik twee gezinnen om en om. Een gezin in de ochtend en dan weer een ander gezin in de middag.

Ondertussen bezoekt een trotse tante en oma (een andere oma) de baby en voorzie ik de visite van iets te drinken en te eten. De kleine man lijkt nergens last van te hebben en ook hij hapt al gretig aan de borst. Mama vindt het wel fijn dat er overleg is over de werkzaamheden die ik voor het gezin doe. Elke dag bespreken we wat haar wensen zijn. Het gezin leert al gauw hoe alles moet en regelt de verzorging van hun zoon zelf.

Lastig voor mama

Mama heeft af en toe wat mindere dagen. Het is nog steeds lastig voor haar om te zitten door de zwelling. Maar met behulp van druppels, appelstroop en ijskompressen hebben we alles redelijk onder controle. Extra rust nemen is ook wel fijn dus het gezin kiest later in de week voor de middagzorg om nog wat bij te kunnen ‘’tanken’’ in de ochtend.

De kleine man vindt badderen iets minder leuk, maar in de loop van de week begint hij eraan te wennen. Soms is het baddermoment erg kort omdat hij in bad poept, en wanneer oma komt kijken, wordt er een hele fotosessie gemaakt.

De komende weken is papa lekker thuis en regelt hij de boodschappen. Aan het eind van de week gaat alles steeds beter en zit mijn tijd bij het gezin erop.

Een heerlijk verwenpakket als bedankje en nog twee dagen zorg van een lieve collega.

Deze kraamvogel vliegt weer door…
Groetjes van kraamverzorgster Ilse.

Deel deze pagina