Een klein mannetje met heel veel haast

Kraamverzorgende Ilse neemt je in haar blogs graag mee naar haar kraamgezinnen.

Weer tijd voor een nieuwe werkweek en deze week ga ik naar een vakantiepark, waar een klein mannetje geboren is.

Het mannetje komt een maand te vroeg en is dus met 36 weken al geboren. Moeder en kind blijven daarom iets langer in het ziekenhuis; omdat de kleine man wat geel is, is ook daar extra controle voor.

Landen

Een gezellig welkom door een lieve hondenvriendin en een trotse papa. De trotse mama zit heerlijk op de bank met haar kleine mannetje. Het gezin is langzaam aan het landen na de vroege bevalling. Zwangerschapsverlof heeft mama nog niet eens gehad…

Op de terugweg vanuit het ziekenhuis zijn de ouders al even langs de gemeente gereden om hun zoon aan te geven, de hielprik is vanochtend al in het ziekenhuis gedaan. Om de geligheid in de gaten te houden, komt er dagelijks iemand van het laboratorium langs om bloed af te nemen. ‘s Middags belt de kinderarts de uitslag door.

Voeding

De kleine man krijgt borstvoeding, maar omdat er nog niet genoeg melk voor hem is, vullen we dit aan met kunstvoeding. Ook zorgen we voor een elektrische kolf om de productie goed op peil te brengen. De kleine man is snel moe, dus we wisselen de voedingen van borst en fles af. Mama voelt zich al weer redelijk goed en pakt -samen met papa- op tijd haar rust.

Gehoortest

De GGD komt tussendoor langs voor de gehoortest; één oortje is meteen goed, het andere oortje weigert nog even. Dit komt waarschijnlijk doordat er wat water in het gehoorgangetje zit. Volgende week volgt een nieuwe poging [bij de tweede gehoortest is alles gelukkig goed met het tweede oortje, red.]

Stempelen

De geligheid neem langzaam maar zeker af en de uitslagen zijn goed. De kleine man mag thuisblijven en hoeft niet in het ziekenhuis onder de blauwe lamp. Het badderen in de wasbak vindt hij heerlijk; daarna lekker schoon zijn buikje rond drinken en weer lekker slapen. Tussendoor stempel ik zijn voetjes met vingerverf als aandenken voor later.

Indringer

Papa is deze week de boodschappenjongen; regelmatig gaat op pad omdat we wat spulletjes nodig hebben, ook pakt hij zijn werk in de werkplaats vlak bij huis weer op. De dierenvriendjes -twee katten en een hond- raken steeds meer gewend aan de kleine indringer en komen regelmatig even kijken.

Het gezin krijgt extra zorguren; gelukkig gaat het aan het eind van de kraamweek hartstikke goed met de kleine man. Papa en mama gaan al heerlijk met de kinderwagen op pad. Op de laatste dag van deze kraamweek gaan de kersverse ouders op pad om hun geregistreerd partnerschap vast te laten leggen. Dit zou voor de geboorte plaatsvinden maar ja… de kleine man had zo’n haast en is er nu gewoon bij ?!

Deze kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgster Ilse

Deel deze pagina
Voetjes stempelen