Een andere kraamverzorgende

Kraamverzorgende Ilse neemt een kraamweek over van een collega van een andere kraamorganisatie. Na een korte kennismaking volgt een bijzondere kraamweek.

Vervangende kraamzorg

Na een rustige nachtwacht, gaat de volgende ochtend meteen mijn telefoon. Er is een gezin om bij te kramen. Wel een van een andere kraamorganisatie, maar omdat de kraamverzorgende ziek is geworden, neem ik de zorg over. Mooi hoe je elkaar als kraamzorgorganisaties kunt helpen, om er zeker van te zijn dat iedereen kraamzorg krijgt.

Sleutels in de deur

Als ik aankom hangen de sleutels in de deur. Dan vraag ik me toch meteen af, zijn ze de sleutels vergeten of hangen ze er in voor mij? Weet het gezin eigenlijk wel dat er een andere kraamverzorgende komt? Toch maar naar binnen en de sleutels mee. Een klein hondenvriendje staat kwispelend bij de deur.

Ik hoor een ‘Goedemorgen’ van boven komen en roep terug: “Goedemorgen, niet schrikken hier is een andere kraamverzorgster. Mag ik boven komen?” Als ik de slaapkamer binnenkom, ligt daar mama met daarnaast een klein meisje.

Doordat het gezin een andere kraamorganisatie heeft, heb ik helemaal geen gegevens van het gezin. Dus hoeveelste kindje is het? Uit hoeveel personen bestaat het gezin? Zijn er bijzonderheden? Nog geen idee… Na een korte kennismaking kom ik erachter dat het hun derde kindje is, zoon (4) en dochter (6) zijn naar school. Vader is nog drie dagen naar zijn werk. Mijn collega zou hier vandaag haar laatste dag hebben, dus de kraamvrouw denkt erover om vandaag ook meteen de zorg af te sluiten.

Extra in de gaten houden

Eerst maar even een ontbijtje maken voor mama. En ook nog even de controles van temperatuur, pols en baarmoeder. Mama heeft een verdikte ader in haar been die wat warm aanvoelt. Oeps, dit maar even extra in de gaten houden en melden bij de verloskundige in verband met eventuele trombose. We leggen haar been goed omhoog. Verder is er geen koorts en alle controles zijn stabiel. Toch blijven we het goed in de gaten houden.

Ondertussen is de kleine meid wakker geworden voor haar voeding. Ze krijgt een flesje en wordt daarna gewogen en lekker gewassen. Tussendoor ruim ik beneden op en haal even een stofzuiger door het huis. Mama is aan het douchen en ook boven stofzuig ik nog even en verschoon het bed. Fris en fruitig zit mama weer blakend in haar schone bed met de kleine meid.

“Goedemorgen, niet schrikken hier is een andere kraamverzorgster. Mag ik boven komen?”
Kraamverzorgende Ilse
Ilse
Kraamverzorgende
De Kraamvogel blog Ilse
Een zusje

Fijne zorg

Na een paar uurtjes zegt ze: “Ik wil de zorg helemaal niet afsluiten vandaag, doe alle dagen maar en misschien tot het weekend nog een extra dag erbij als dat mogelijk is. Het voelt zo fijn de zorg nu, alhoewel ook de andere dagen prima waren.”

‘s Middags worden de andere kinderen door oma thuis gebracht. Ze gaan eerst bij hun kleine zusje kijken en willen haar meteen even vasthouden en knuffelen.

Op school hebben ze al wat moois gemaakt en getrakteerd en ze zijn trotse grote broer en grote zus. Na een tijdje zitten ze elkaar - zoals broers en zussen vaak doen - in de haren, dus tijd om even buiten te spelen. Ze spelen postbode door de geboortekaartjes in de buurt af te leveren. Tussendoor verzorg ik drinken en fruit en zet het eten klaar. De kleine meid doet het goed en is alweer aan het groeien.

Iets vroeger dan gehoopt, neem ik afscheid van het gezin en deze bijzondere kraamweek. Om daarna weer door te vliegen naar een ander gezin…

Deze kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes kraamverzorgster Ilse van der Does.

Deel deze pagina