Drie keer op rij

Kraamverzorgende Ilse neemt je in haar blogs graag mee naar haar kraamgezinnen.

Weer tijd voor een nieuwe werkweek. Als ik aanbel wordt er open gedaan door papa met een grote zus naast hem. Er is een klein broertje geboren en binnen zit een trotse mama met haar zoon op de bank, met nog een grote zus naast hen.

De kleine man liet even op zich wachten, maar daar is hij dan eindelijk. De bevalling verliep vlot en zonder kleerscheuren. De twee grote zussen zijn apetrots op hun kleine broertje en helpen graag mee om hem te verzorgen. Het is bijna een ‘gevecht’ om wie hem mag vasthouden.

Te kort?

De kleine man drinkt redelijk aan de borst maar de kraamvrouw vreest -omdat haar dochters dit ook hadden- dat zijn tongriempje te kort is en misschien zelfs ook zijn lipbandje. Hij moet echt moeite doen om de tepel goed in zijn mondje te krijgen en vacuüm te zuigen. Om hem af en toe wat rust te geven, kolft mama daarom ook al wat voeding af. Ook aan het zuigen aan de fles merken we dat hij moeite heeft met het vacuüm zuigen.

Spetters en tranen

Als we de kleine man op dag drie samen in bad gaan doen, zijn de grote zussen wat van slag. Ze moeten alles nog een plekje geven en de tranen zitten zowel bij de meiden als bij de ouders erg hoog. Kraamtranen noemen we dit en dat is niet zo gek als er in een korte tijd zoveel gebeurt. Het badritueel verloopt hierdoor ietsje anders dan vooraf bedacht, maar dat is niet erg.

Als mama ‘s middags slaapt gaan papa of opa en oma samen met de zussen iets leuks doen, bijvoorbeeld naar de speeltuin. Of de meiden blijven bij mij en papa en mama pakken samen hun rust.

Een week wachten

In overleg met de ouders en de verloskundige bespreken we toch het tongriem klieven. Bij de oudste twee kinderen zijn de ouders naar Groningen geweest en dit is heel goed bevallen. Maar er is nu ook een mogelijkheid dichterbij en dat zou ook wel fijn zijn want het is een behandeling van één minuut. Uiteindelijk blijven er twee opties over. Voor de eerste optie hebben we een verklaring van de huisarts nodig. Dit blijkt tijdens een belletje naar de huisarts geen enkel probleem. Nu moet het gezin nog een week wachten voordat ze terechtkunnen om het tongriempje te knippen.

Rusten en genieten

De kleine man is iets afgevallen dus we geven wat extra moedermelk met de fles. Mama voelt zich na een paar dagen alweer sterker worden en neemt op tijd haar rust. Tussen de voedingen door heeft ze ook even de ruimte om iets leuks te doen met haar meiden; ze geniet van haar gezin!

Om wat extra zorg te kunnen geven, blijf ik nog een extra dagje. Een halve dag dit keer, want ‘s middags gaan de ouders naar het ziekenhuis om te klieven. Inderdaad moeten het tongriempje en het lipbandje gekliefd worden, waarna het drinken uit de borst veel beter gaat. Met een knuffel en een lief cadeau zwaai ik het gezin uit.

Deze kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgster Ilse

Deel deze pagina