De kleine man kan niet praten maar regelt en ontregelt het wel

Kraamverzorgende Ilse neemt je in haar blogs graag mee naar haar kraamgezinnen.

Er is een klein mannetje geboren. Een trotse papa doet de deur open en mama zit heerlijk met haar dochter op de bank, een enthousiast hondenvriendje en drie poezenvriendjes zitten eromheen.

Mama vertelt over de bevalling. Het is allemaal heel snel gegaan, de flinke nabloeding na afloop was minder fijn. Mama heeft dan ook een aardig jasje uitgedaan en doet heel rustig aan. Papa is heel handig in het huishouden, dus hij regelt al heel veel en daar help ik hem deze week bij. Mama en papa willen veel leren vertellen ze mij, want ze zijn nog leek wat betreft babyverzorging. Dat gaat helemaal goed komen deze week, dat weet ik zeker!

Goed aanleggen

Mama heeft heel zere tepels, dus goed aanleggen is prioriteit nummer één. De kleine man is heel gretig en doet goed haar best. Om de tepels te laten helen, gebruiken we druppels borstvoeding, tepelcrème, hydrogelpads en tepelhoedjes. Ook is er een kolf aanwezig die we gaan gebruiken.

Mooiste en raarste beroep

Mama staat nog wat wankel op haar benen dus we doen alles stapje voor stapje en kijken naar wat kan. Tussentijds neemt papa het over. Een eerste dag thuis is vaak nog wat rommelig omdat ik alles nog aan het zoeken ben, maar de volgende dag weet ik het. Verder omschrijf ik mijn beroep altijd als het mooiste maar ook het raarste beroep van de wereld: als totaal onbekende kom ik het gezin binnen wandelen en binnen een paar uur zit ik in alle kasten te rommelen en ook nog tussen de benen van de kraamvrouw te kijken.

Wandelende encyclopedie

Er komt ook heel veel info op de jonge ouders af; ik vertel ze veel. Als steun en toeverlaat ben je als kraamverzorgende een week lang de wandelende encyclopedie in huis en alle vragen mogen gesteld worden (en stomme vragen bestaan niet). Zo hoort ook op dag een de uitleg van de kruik bij het geheel.

Iets met volgordes

Als ik de volgende dag in het gezin kom zegt papa: “Het is goed gegaan vannacht, maar zoveel info ik wist even de volgorde niet meer…” Ik moet erg lachen als ik zie wat hij bedoelt. Een verwarmde kruik gaat eerst in de kruikenzak en daar omheen komt een hydrofiele luier als extra beveiliging tegen het rollen. Papa heeft eerst de hydrofiele luier met knoop om de kruik gedaan en daarna de zak er overheen getrokken. Het is nog een kunst op zich, want ik moet hard werken om de kruik er weer uit te krijgen. We moeten er dan ook hard om lachen, want papa had vannacht heel veel moeite gedaan om de kruik in de zak te krijgen!

Kruik

Voeding

In de nachten is de kleine man flink aan het spoken en ook al kan ze niet praten, hij regelt en ontregelt het gezin wel. De borstvoeding gaat goed. De kleine man is wel wat afgevallen en moet wat extra voeding na de borstvoeding. Dat is moedermelk die mama afkolft. Dit gaat goed en binnen een paar dagen is hij alweer flink gegroeid. Vol vertrouwen neem ik dan ook afscheid van deze toppers, ze hebben veel geleerd en gaan het zeker redden!

Deze kraamvogel vliegt weer door…
Groetjes van kraamverzorgster Ilse

Deel deze pagina