Bij een gezin met een “gouden randje”

Kraamverzorgende Ilse neemt je in haar blogs graag mee naar haar kraamgezinnen.

Ilse-kraamgezin-ooievaarsbord
Ilse en klein meid

Tijd voor een nieuwe werkweek en na een dag wachten word ik gebeld door de planning met de vraag of ik deze week een KIO (kraamverzorgende in opleiding) wil begeleiden.

Mijn tijd zou ik dus in twee delen moeten opsplitsen. Het begeleiden zou dan voor de ene helft zijn en mijn eigen werk in het andere. Het gezin is uit het ziekenhuis en op dit moment thuis. We kunnen dus er meteen heen. We bespreken van tevoren even met elkaar hoe we de zorg gaan aanpakken. In de tuin staat al een typische ooievaarsbord die aangeeft dat er een klein mannetje geboren is in dit gezin.

Luxe

Een trotse papa opent de deur. Als we onszelf voorstellen als kraamverzorgende en begeleidster in opleiding is zijn reactie meteen: ‘Wat een luxe. Twee vrouw sterk deze week!’ Binnen is er ook al wat visite en wordt het huis nog flink versierd door oma en tante. Kleine grote zus van bijna twee jaar is er nog niet. Maar wanneer ze thuiskomt wil het gezin samen even boven zitten zodat zus en haar broertje rustig kennis kunnen maken.

Na de kennismaking tussen broer en zus, zit mama lekker op de bank en verteld over haar bevalling. Een moeizame aanloop met uiteindelijk een supersnel eindresultaat! Het kleine mannetje ligt heerlijk te slapen bij zijn mama.

Als hij wakker wordt, proberen we hem bij mama aan de borst te leggen. En dat gaat prima, wat een natuurtalent! Dat was de vorige keer totaal anders vertellen mama en papa. Toen wilde de kleine meid helemaal niet en heeft het beide partijen heel veel energie gekost. Dan is het extra fijn dat het nu zo vlot gaat.

Verwachtingen

We bespreken kort de wensen van het gezin en wat ze van ons kunnen verwachten deze week. Mijn taak is meer observeren, luisteren en waar nodig is bij te springen. Mijn collega gaat in principe het gezin deze week begeleiden.

De opstart is een paar uurtjes en de volgende dag zijn we om 9:00 weer aanwezig. De huishoudelijke taken verdelen we een beetje en spreken verder af dat ik halve dagen draai bij het gezin om ze te begeleiden.

Het gezin heeft al snel hun draai weer gevonden en geniet ook van het samenzijn met hun grote meid. Zij geniet weer door heerlijk in de tuin of binnen te spelen is. Tussendoor ontvangen we visite die we voorzien van koffie of thee en gaan dan weer aan de slag.

De kleine man doet het goed op de slagroom van zijn mama en de geelheid, dat veroorzaakt wordt door een te hoog bilirubine gehalte, is dit keer minimaal. Bij de kleine meid was dit juist het tegenovergestelde. Die had wel last van een hoog bilirubinegehalte, waardoor de geelheid bij haar meer zichtbaar was.

Grote zus vindt het heerlijk om mee te helpen bij haar kleine broer. Wanneer hij dan ook in bad gaat in de keukenspoelbak gevuld met water en drijvende hartjes, is dat een groot feest. De week vliegt om. Het gaat goed met moeder en baby. En de rest van het gezin draait lekker mee. Voor de laatste dag hebben we nog even een fotosessie gehouden bij de geboorteborden in de tuin.

En worden we ook nog eens verwend met een cadeau als bedankje: een leuke bidon met waarop ‘kraamtopper’ staat en onze namen. Dit gezin gaat het weer redden zonder ons….

Deze kraamvogel vliegt weer door…
Groetjes van kraamverzorgster Ilse.

Deel deze pagina