3 dagen kort meedraaien

Kraamverzorgende Ilse neemt je in haar blogs graag mee naar haar kraamgezinnen.

beschuit-met-muisjes

Laatste werkdagen voor mijn vakantie: toetsen van KIO Laura

Ik heb nog een paar werkdagen staan voordat ik vakantie heb. De planning vraagt mij om een KIO (kraamverzorgster in opleiding) te toetsen en de proeve van bekwaamheid af te nemen. Als ik bij het gezin aankom stapt ook net de KIO uit – in dit verhaal noem ik haar Laura – en maken we even kennis op de parkeerplaats. Ook de verloskundige komt net aan, meteen een zoete inval in het gezin.

Een trotse papa doet open en we lopen naar boven waar mama net uit de badkamer komt. Een klein meisje ligt heerlijk in de wieg te slapen. Mama heeft een pittige bevalling achter de rug, ze heeft zoals ze het zelf noemt “het hele pretpakket” gehad. De verloskundige stelt allerlei vragen en wij luisteren tegelijkertijd mee, zo hebben we ook wat extra informatie. Voor papa is het zijn derde kindje en voor mama haar eerste dus zij wil heel graag alles leren. We geven uitleg over wat we allemaal doen en ik vertel ook dat ik extra aanwezig ben om mijn aanstaande collega te toetsen. Mijn collega is best zenuwachtig, maar dat is nergens voor nodig! Zij regelt alles met het gezin en ik sta ernaast en vul aan of help waar nodig.

Borstvoeding

De kleine meid krijgt borstvoeding en ze hapt al erg gretig aan en doet goed haar best. Er waren wat opstartproblemen zoals een misselijke baby en pijnlijke tepels. Geen gekke dingen en goed op te lossen met wat tips en tricks. Vooral goed aanleggen is belangrijk. Borstvoeding mag geen pijn doen, het voelt als kleine piranha’s als ze aan happen en de eerste minuut “mag” je het voelen maar daarna niet meer. Laura begeleidt het gezin en ik kijk mee en observeer. Als het gezin even ligt te rusten evalueer ik met haar en teken de punten af. Het is best lastig om in een gezin te staan en niet zoveel te mogen doen, ik kan het niet laten en help af en toe toch een handje mee.

Dierenvriendjes

Als het gezin visite krijgt en iedereen van koffie is voorzien, doen wij ondertussen weer andere dingen. Twee nieuwsgierige hondenvriendjes houden alles tussendoor goed in de gaten en ook de poezen komen regelmatig even een kijkje nemen. Mama en papa beginnen langzaamaan hun draai al te vinden na een paar dagen en ik observeer hoe ze, onder begeleiding van Laura, hun kleine meisje in bad doen.

Dit kleine meisje slaapt graag op haar buik, Laura geeft daarom goede voorlichting over de veiligheid. Het kan wel, mits je erbij blijft. Op de rug laten slapen is de veiligste manier en het is ook belangrijk om op voorkeurshoudingen van het hoofdje te letten.

Laura heeft de toets gehaald!

Na drie dagen heb ik de volledige lijst afgetekend en heeft Laura haar proeve van bekwaamheid met goed gevolg behaald. Mijn taak zit erop en het is aan Laura om de zorg op zich te nemen tijdens de rest van de kraamweek. Dit gaat helemaal goed komen en Laura is van harte welkom als nieuwe collega.

Deze kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgster Ilse.

Deel deze pagina