Bijzondere verhalen achter babynamen

Wij vroegen onze volgers op Facebook naar bijzondere verhalen achter de namen van hun baby's. Wij hebben veel mooie, bijzondere verhalen binnen gekregen. In deze blog lichten wij enkele verhalen uit.

Angela – Moeder van Angel en Quinty

“Toen ik behandeld werd aan een hersentumor raakte ik zwanger. Helaas ging dit na 10 weken mis. Dat heeft er allemaal flink in gehakt. Toen alles achter de rug was kon ik volgens de artsen geen kinderen krijgen en als het al zou lukken, dan niet zonder ‘hulp’. Was onze miskraam ook meteen onze eerste en laatste kans geweest?

Amper 3 maanden later stond ik toch met een positieve test in mijn handen. Mijn partner zei meteen: ‘Als dit goed gaat en het een meisje wordt, dan noemen we haar Angel’. We kregen inderdaad een prachtige dochter, die dus ook deze mooie naam gekregen heeft.

Onze verbazing was groot toen we anderhalf jaar later weer een positieve test hadden. Omdat de miskraam toch altijd heel erg als een verlies heeft gevoeld en als een deel van ons leven, besloten we onze 2e dochter Quinty te noemen. Dit betekent ‘de vijfde’. Zij was namelijk voor ons de vijfde van ons gezin.”

Lisette – Moeder van Roxas, Nine* en Maze

“Mijn oudste zoon heet Roxas. Hij is vernoemd naar een karakter uit ‘Kingdom Hearts’. Dit is het favoriete spel van m’n vriend. Z’n tweede naam is Castiel. Deze naam komt uit de tv-serie ‘Supernatural’. Onze laatste zoon heet Maze, uit de tv-serie ‘Lucifer’. Z'n tweede naam Lucian komt ook uit een computerspel. Ons sterrendochtertje, dat tussen onze zoons in geboren werd, heet Nine*. Zij is vernoemd naar haar oma (hun namen hebben dezelfde betekenis), die een aantal maanden voor haar geboorte overleden is.”

Meret – Moeder van DJ

“Mijn man heet Dennis en al zijn voorvaderen (vader, opa, overgrootopa, etc.) he(et)ten Guus. Dennis was de nieuwe generatienaam. Nou zagen we het allebei niet zitten om onze zoon Dennis te noemen, maar wilden we wel de traditie in eer houden. Toen is het DJ geworden: Dennis Junior. Na een half uur discussiëren bij de geboorteaangifte staat er ook werkelijk DJ in zijn paspoort.”

Annet – Moeder van Anouk

“Mijn partner was al ruim een jaar geleden gesteriliseerd, toen hij vertelde dat hij 's nachts had gedroomd dat we volgend jaar een dochter zouden hebben die Anouk zou heten. We hebben er veel lol om gehad, want dat 'kon helemaal niet'. 6 weken later bleek ik 6 weken zwanger te zijn. Bij de 20 weken echo bleek het een meisje te zijn. En 3x raden hoe ze heet..”

Yasmina – Moeder van Jayden

“Mijn vriend en ik leerden elkaar kennen via de app Tinder en de naam van onze zoon bepaalden wij via de app Kinder! Mijn partner was voor werk 4 maanden in Curaçao en ik in Nederland, dus wij hebben de beste matches van Kinder bekeken. Onze zoon heet Jayden.”

Dagmar – Moeder van Oddvar en Reidar

“Onze zoon, die nu 8 jaar is, heet Oddvar. Hij is de enige in Nederland met deze naam en het betekent ‘speerstrijder’. Mijn vader heette Gert en die naam heeft dezelfde betekenis. Onze tweede zoon van bijna 3 jaar heet Reidar. Deze naam heeft ongeveer dezelfde betekenis als Oddvar en ook deze naam komt bijna niet voor in Nederland. Verder wilden we 6-letterige namen, omdat mijn man (Fabian) en ik (Dagmar) dat ook beide hebben.”

fam-waart2015-10-15

Kim – Moeder van Naomi

“Onze dochter heeft in totaal 5 namen en alle eerste letters van de namen spellen haar roepnaam in voorletters. Ze heet: Naomi, Alysha, Oana, Maria, Ingrid. De twee laatste namen zijn vernoemingen. Maria is de doopnaam van mijn moeder en Ingrid is de naam van mijn schoonmoeder.”

Manon – Moeder van Boaz

“Onze zoon heet Boaz! Een naam die ik al járen in mijn hoofd had. Ik had het ooit gelezen in een tijdschrift. Toen kende ik mijn vriend nog niet. En wat bleek; hij heeft die naam (voordat hij mij kende) ook al eens genoemd, omdat hij dat ook een mooie naam vond! Over deze eerste naam voor onze zoon hoefden we dus niet lang na te denken. Zijn tweede en derde naam zijn vernoemingen naar onze vaders: Herre (van Henry) en Mick (van Michael).”

Diane – Moeder van Jesse

“Ik vond Kaj een ontzettend leuke naam. Tot ik de naam uitsprak met achternaam: Kaj Man. Dit leek me toch niet zo’n succes. De kleine man heeft uiteindelijk de prachtige naam Jesse Koen Man (Koen vernoemt naar mijn opa) gekregen.”

Jannie – Moeder van Megan

“We wilden onze dochter graag naar haar oma vernoemen, zij heet Gea. We wilden iets speciaals doen met deze letters, maar we wilden haar ook graag naar haar opa vernoemen, genaamd Jacob.

We kozen ervoor om haar als eerste naam Megan te geven, de 3 middelste letters vormen de naam GEA. Haar tweede naam werd Elise, een naam die ik ook zo mooi vind. Haar derde naam werd een combinatie van de eerste 2 letters van oma haar naam GE en de eerste 2 letters van opa zijn naam JA. Hierdoor ontstond de naam GEJA, wat je weer hetzelfde uitspreekt als GEA, de naam van haar oma. Als initialen heeft ze dus M.E.G. (Megan Elise Geja) hoe ze soms ook wel als koosnaampje wordt genoemd en het zijn de eerste 3 letters van haar roepnaam. Best origineel bedacht dachten we zo.”

Jennifer – Moeder van Novan

“Onze zoon draagt de naam Novan Avery. De naam Novan kwam ik tegen op Pinterest. Ik was meteen verliefd en gelukkig mijn man ook. Avery vind ik al sinds Grey's Anatomy mooi. Daarom dus Novan Avery!”

Mariël - Moeder van Finn en Jent

“Onze oudste zoon heet Finn, over die naam waren we snel uit. Onze jongste zoon heet Jent, maar voor zijn geboorte hadden we eerst een andere naam voor hem. Toen mijn schoonmoeder die naam ooit zei met als opmerking dat mijn vriend ons kind nooit die naam zou geven, hadden we toch wel een probleem. Hij wilde die naam niet meer en wij moesten op zoek naar een nieuwe naam. En daar was de Zwitsal app, oftewel de Tinderapp voor namen. Daar zagen we de naam Jent. We hebben getwijfeld of we deze naam echt zouden kiezen. Maar toen onze zoon een paar uur oud was zei mijn vriend: “dit is het en dit blijft het”. Ik zou niet meer willen ruilen!”

Laura – Moeder van Sonny* en Semmy

“Het is misschien geen aparte naam, maar hij is voor ons wel bijzonder gekozen. Ons eerste zoontje is overleden na een vroeggeboorte en die heet Sonny*. De naam van onze tweede zoon móest om die reden ook beginnen met een ‘s’ en eindigen op een ‘y’. Zo zijn wij op de naam Semmy gekomen.”

Mieke – Moeder van Wieger en Ienske

“Bij onze zoon is op enig moment de naam Wieger voorbij gekomen en blijven hangen. Bij mijn vriend en mijzelf zit de ‘ie’ in de naam en hetzelfde geldt voor Wieger. Dit schept voorwaardes bij kindje nummer 2, met ook nog een Friese naamvoorkeur. Onze dochter is nu bijna 2 weken oud en heet Ienske.”

fam-waart2015-10-206

Nadia – Moeder van Leonie

“Mijn oudste dochter is vernoemd naar haar oma. Ik was uitgerekend op 6 december 2016 en ik ben ook bevallen op 6 december 2016. 6 december was ook de verjaardag van haar oma, de moeder van mijn vriend, die helaas niet meer in ons midden is.

Doordat de uitgerekende datum 6 december was en ik ook vanaf de dag dat ik de test deed het gevoel had dat onze dochter op 6 december geboren zou worden, hebben de moeder van mijn vriend in haar 2e naam vernoemd. Ze heet: Leonie Siena. De naam van haar oma is Geertruida Gesiena.”

Anne-wil – Moeder van Remen, Jace en Anouk

“Mijn oudste zoon heet Remen, die naam hoorde ik toen ik vroeger bij de Apenheul werkte. Zo heet de zoon van de oprichter. Mijn middelste zoon heet Jace, dit was een personage in een aflevering van CSI, ik vond het gewoon een mooie naam. En mijn dochter heet Anouk, vernoemd naar mijn babypop van vroeger. Ik heb altijd gezegd: ‘Als ik ooit een dochter krijg, dan krijgt ze de naam Anouk als roepnaam of als tweede naam’.”

Liane – Moeder van Cahyo en Lotus

“Mijn zoon heet Cahyo Roan. Cahyo is een korte versie van de Indonesische naam Cahayo wat ‘het stralende licht’ betekent. En Roan is een samenstelling van de 2 opa's ROb en ROn, van mijn broertje ROebin en van zijn eigen vader ANdrew. Mijn dochter, die op 10-10-2019 is geboren, kreeg toen ze nog in mijn buik zat de naam ‘baby Cahya’ van mijn zoon (zijn eigen naam maar dan vrouwelijke versie). Daar wilden we wel wat mee doen. Dus nu heet onze dochter: Lotus Cahaya (de officiële vrouwelijke versie van Cahyo) Mathilde (vernoeming naar mijn moeder Mathilda en mijn schoonmoeder Hildegard).”

Denise – Moeder van Djoah

“Toen wij 8 jaar geleden ons eerste zoontje verwachtten, vonden we het leuk hem te vernoemen naar zijn opa’s. Maar wat een gepuzzel was dat met de namen Warner en Joop van de opa’s. Eerst vormden wij namen met de eerste letters van de namen van de opa’s: WaJo en JoWa. Toen bedachten we om een ‘d’ voor deze laatste naam te zetten; Djowa. Dit klonk beter, maar vonden we raar staan. Dan maar Djoah! Ja, dat vonden we een mooie, unieke naam. Maar goed, nu is opa Warner alleen met de ‘a’ vernoemd. Ach ja, het gaat om het idee!”

Sarah – Moeder van Caelum

“Toen mijn man en ik bij de 14 weken echo te horen kregen dat wij een jongentje mochten verwelkomen, gingen we ons namenlijstje langs. We waren er snel over uit dat het 3 namen zouden worden (mijn man heeft 3 namen, ik heb 2 namen), 1 naam was dus geen optie. Ook wisten wij vrij snel dat het geen Nederlandse namen zouden worden. Amerikaanse en Engelse namen hebben wij altijd al mooi gevonden.

De namen moesten voor ons mooie betekenissen hebben. Matthew: geschenk van God en Nathanaël: God heeft gegeven. Toen moesten we de roepnaam nog bedenken en dat was wel een dingetje. Het is toch een naam die je je hele leven blijft zeggen. Na lang zoeken op internet kwam ik de naam Caelum tegen op Pinterest. Het is een Latijnse naam en het betekent ‘hemels’. We hadden deze naam nog nooit gehoord en de naam wordt elk jaar maar één keer gegeven in Nederland. Ik krijg nog regelmatig de vraag hoe de naam uitgesproken moet worden. Vrij simpel: 'Keelum'. Ons zoontje heet uiteindelijk: Matthew Nathanaël Caelum, met de roepnaam Caelum. Nu, na 4 maanden, zijn wij nog altijd heel blij met de namen.”

Vind je het lastig om een naam voor je baby te verzinnen? Lees dan hier tips voor het kiezen van een babynaam.